Cinci decenii de când Zalăul a devenit campioană naţională la fotbal

Divizia B, actuala Liga a II-a a fost cel mai înalt nivel la care a ajuns vreodată fotbalul zălăuan, ultimul an în care Zalăul a avut echipă în eşalonul secund fiind 2005, an în care avea să se desfiinţeze Armătura Zalău. Ultima echipă a judeţului care a activat la un astfel de nivel a fost Silvania Şimleu Silvaniei, sezonul 2009 – 2010.

Zalăul şi judeţul se mândreşte, însă, cu o performanţă notabilă şi la nivel de licee, 1971 fiind anul în care Liceul nr.1 din Zalău, actualmente Colegiul Naţional „Silvania”, a devenit campioană naţională. Performanţa zălăuanilor conduşi de regretatul profesor Teudean Nicolae a fost prezentată  atât în Ziarul Sportul, cât şi în Revista Fotbal a acelei vremi.

Echipa Liceului nr.1 din Zalău avea să obţină calificarea la turneul final ce s-a desfăşurat la Rădăuţi, după trei victorii din tot atea partide la faza zonală. Zălăuanii au învins cu 3 – 2 Liceul din Baia Mare, au terminat la egalitate, 0 – 0 cu echipa Liceului Agricol Târgu Mureş şi au dispus cu un categoric 8 – 0 de Liceul din Carei. Cealaltă serie a fazei zonale în care a fost şi Zalăul a fost câştigată de Liceul din Oradea, de care echipa regretatului Teudean a dispus cu 8 – 0.

Liceul nr.27 din Bucureşti, Liceul Drăgăneşti Olt, Liceul nr.1 din Eforie Sud, Liceul Economic din Vaslui şi Liceul Metalurgic din Hunedoara au fost adversarele Zalăului la turneul final, favorită fiind echipa din capitală. Formaţia din Bucureşti a fost chiar prima adversară a zălăuanilor, pe care aceştia au învins-o cu 5 – 0, după 3 – 0 la pauză. Au urmat altre trei victorii şi o remiză: 3 – 0 cu Liceul din Drăgăneşti, 3 – 1 cu Liceul Metalurgic din Hunedoara, 3 – 2 cu Liceul nr.1 din Eforie Sud şi 5 – 5 cu liceeni din Vaslui.

„Doresc să fac din aceşti băieţi schimbul de aur al echipei de Divizia C, Unirea Zalău, pe care s-o duc în Divizia B şi poate… Adică succesorii lui Nistor, Cornaciu şi Koller”, avea să declare la scurt timp profesorul Teudean Nicolae.

Echipa Liceului nr.1 din Zalău i-a avut în componenţă pe: Cornaciu, Duma, Szeredai, Racu, Bako, Viaşu, Lazăr, Antal, Koller, Pete, Buciu, Hiriczko, Szenasy şi Gavriş.

Jucătorii zălăuani au primit un trofeu din partea Ministerului Învăţământului, unul din partea Federaţiei Române de Fotbal şi unul din partea Comitetului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport Rădăuţi.

6 Thoughts to “Cinci decenii de când Zalăul a devenit campioană naţională la fotbal”

  1. Anonim

    CNS n-a fost niciodata Liceul Nr 1

  2. younce

    Liceul nr 1 de fapt e Colegiul Tehnic Alexandru Papiu Ilarian.Asta ca sa stie si ziaristul nostru.

    1. Anonim

      Ziaristul a scris corect. Tu esti habarnist . Probabil esti vinitura in Zalau

  3. vasile

    Colegiul Tehnic Alexandru Papiu Ilarian a avut denumirea de Liceul Industrial nr. 1 doar din 1976. In articol se vb. de anul 1971.

  4. Anonim

    În curând sună stingerea și la Armătura, contrarevoluția din 89 a învins pe deplin !

  5. Profesor Nicolae Teudean

    Regretatul profesor Nicolae Teudean! A fost antrenor la CS Zalau la echipa de fotbal! A antrenat si la echipa de volei fete in divizia scolara! A fost antrenorul echipei de volei feminin in divizia B! Originar din Băbeni! Echipa din Băbeni a fost campioana naționala la volei masculin,echipe provenite din mediul sătesc!

Leave a Comment