Adrian Popuţea, 33 de medalii în 19 ani de box

Campionatul Naţional de Box desfăşurat în luna noiembrie a anului trecut, la Iaşi, a fost ultima competiţie din cariera de sportiv a pugilistului Adrian Popuţea. Fostul pugilist, atual antrenor la CSM Zalău, a obţinut bronzul la finalul competiţiei de la Iaşi, a noua astfel de medalie la seniori. Prima medalie la seniori a obţinut-o în 2005, după şase ani de box.
„Nu pot să uit momentul în care am urcat pentru prima dată pe podium la seniori, aşa cum nu pot să uit nici momentul când am decis să încep practicarea acestui sport. Au fost momente frumoase şi foarte frumoase, a fost muncă multă, dar niciodată nu am vrut să spun că nu mai pot, chiar dacă stăteam ore întregi în sala de antrenamente. Erau alte vremuri, iar sportul era privit altfel faţă de cum este astăzi, iar acest lucru îl spun cu regret. Mi-am dorit întotdeauna să fiu în frunte sau cel puţin pe podium. Voi avea întotdeauna un respect deosebit pentru cei doi oameni cărora le datorez mult din ce am realizat în această carieră, Ioan Popa, sub comanda căruia am început boxul şi Ioan Dragoş”, a declarat Popuţea.
Actualul antrenor al CSM Zalău a început boxul la finele anului 1999, îndrumat de un vecin, iar după două luni a urcat pentru prima dată în ring în cadrul unei gale. Se întâmpla la Oradea, Popuţea obţinând o victorie înainte de limită.
13 pare să fi fost un număr cu ghinion la început de carieră pentru zălăuanul care a suferit prima înfrângere tocmai în acel meci, în cadrul unei selecţii pentru lotul naţional de cadeţi. În 2001 a câştigat etapa zonală de la Baia Mare, iar la Campionatul Naţional rezervat cadeţilor a obţinut prima medalie din carieră – bronz.
Începând cu anul 2002, Popuţea a trecut sub comanda antrenorului Ioan Dragoş, cel care i-a fost alături până la finalul carierei.
O medalie de bronz la Naţionalele pentru cadeţi, bronz la Naţionalele rezervate juniorilor, argint şi bronz la tineret a fost doar începutul unei cariere pe care mulţi dintre cei care astăzi practică boxul o visează.
Cu 33 de medalii din care 13 la seniori (două de argint şi 11 de bronz), dar şi cu alte 12 la Cupa României, pe care a şi câştigat-o de trei ori, Adrian Popuţea are, însă, şi un regret.
„Mi-aş fi dorit să îmi închei cariera cu un tilul naţional la seniori”, a mai precizat unul dintre cei mai valoroşi pugilişti din istoria boxului sălăjean.
Popuţea şi-a mai trecut în palmares un loc I la Cupa Federaţiei Române de Box (2008), două medalii de bronz la Centura de Aur şi un bronz la Campionatul European Studenţesc din Rusia.
Antrenor în cadrul secţiei de box a CSM Zalău, Adrian Popuţea consideră că sportivii pe care-i pregăteşte în prezent pot obţine în următorii ani calificarea la un Campionat European sau Mondial, chiar şi o medalie la una dintre cele două competiţii majore.

Leave a Comment