Adio, Gheorghe Guşet!

Petre Ţuţea, unul dintre marile nume ale culturii româneşti, spunea: „Fără Dumnezeu, omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. El rămâne aşa chiar dacă este laureat al Premiului Nobel sau măturător”. Gheorghe Guşet a crezut în Dumnezeu, iar Cel de Sus l-a înzestrat cu multe calităţi. Dumnezeu l-a iubit pe „Uriaşul din Carpaţi” poate mai mult decât pe mulţi dintre noi, tocmai de aceea şi L-a dorit alături mai devreme decât ne-am fi aşteptat toţi cei care l-am cunoscut.
Sute de sălăjeni şi de oameni veniţi din afara judeţului, nume sonore din sportul românesc, dar şi din alte domenii au ţinut să fie prezenţi la ceremonia funerară a celui mai mare aruncător român de greutate din toate timpurile, care a avut loc miercuri după-amiaza, la Capela Cimitirului Ortodox din Zalău.
Autorităţi locale, antrenori şi foşti colegi de la CSS Zalău, CSM Zalău şi Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” s-au regăsit printre cei care l-au condus pe ultimul drum pe „Marele Guşet”. Atletele Paula Todoran, Simona Maxim, fosta handbalistă Valeria Motogna – portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Beijing, reprezentanţi ai Handbal Club Zalău, Volei Municipal Zalău, dar şi reprezentanţi din diferite instituţii locale au fost miercuri pentru ultima dată alături de „greul zălăuan”.
Mulţi sportivi de performanţă care nu au putut ajunge la ceremonia înmormântării au trimis coroane, printre aceştia numărându-se şi Constantina Diţă Tomescu, campioană olimpică la maraton.

„Marea performanţă l-a ucis pe Ghiţă”

Se spune că atleţii de la aruncări sunt mai apropiaţi decât cei de la alergări, tocmai de aceea, de la eveniment nu a putut lipsi fostul discobol, Costel Grasu, acesta fiind însoţit de nepotul său, Mihai Grasu, care practică tot aruncarea discului. Cei doi au stat la ceremonia înmormântării lângă Marcel Doru Ţârle, un alt fost discobol, care spunea într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani că a stat cu Guşet mai mult decât cu mama, cei doi fiind şi colegi de club, nu doar la lotul naţional şi olimpic.
Soţia lui Costel Grasu, Nicoleta, fostă aruncătoare de disc, nu a putut fi prezentă la ceremonia înmărmântării, dar a fost extrem de afectată după aflarea veştii. Nicoleta a fost anunţatp de moartea lui Guşet tocmai de Lorena Boberschi, fosta parteneră de viaţă şi antrenoare a „greului zălăuan”.
„Era 2 noaptea când am fost sunată. Toată ziua nu am fost bună de nimic. Este o tragedie. Guşet a fost un om deosebit. Avea umor, era un sufletist, a trăit pentru sport şi tot sportul l-a terminat, pentru că pe el l-a ucis marea performanţă. Din cauza efortului imens la care se supunea, inima i s-a mărit excesiv, iar acum i-a cedat. Şi problemele de rinichi, probabil că tot de la efort i s-au tras”, afirma în urmă cu două zile pentru presa centrală Nicoleta Grasu.

„Bunătatea lui Gheorghe Guşet a fost apreciată de toţi sportivii şi antrenorii de atletism din România”

Antrenorul Dan Serafim, cel care l-a şi pregătit pe Guşet o perioadă de timp, nu a putut lipsi de la nefericitul eveniment, stând alături de Nicu Ionel Lăpuşan, primul antrenor cu care Guşet a obţinut performanţe la nivel naţional şi internaţional.
„România pierde astăzi o legendă. Ceea ce a realizat Guşet în sport, sunt performanţe unice. Literatura de specialitate le va aprofunda şi sunt convins că ce a făcut el se va folosi ca metodică de pregătire în obţinerea unor noi performanţe. Se pot spune foarte multe lucruri despre Guşet, dar principalele lui calităţi au fost voinţa şi dorinţa de a se autodepăşi. A fost caracterizat printr-o bunătate specifică poate oamenilor din această zonă. Bunătatea lui Gheorghe Guşet a fost apreciată de toţi sportivii şi antrenorii de atletism din România. Am văzut astăzi sportivi de performanţă, nu doar alteţi sau aruncători, ceea ce înseamnă că Guşet a fost apreciat. Sper să depăşim cu toţii acest moment. Am fost de multe ori la Zalău şi sper ca în viitor să fie descoperiţi şi alţi sportivi care să se apropie măcar de performanţele lui Gheorghe Guşet”, a afirmat Serafim la finalul ceremoniei de înmormântare.
Triplusaltistul Marian Oprea a fost şi el prezent alături de fostul său coleg de la lotul naţional. Un alt apropiat al lui Guşet, Cozmin Guşă, patronul postului Realitatea TV, a ţinut să-l conducă pe ultimul drum pe „Uriaşul din Carpaţi”, cel care în 2007 i-a fost gardă de corp alături de Marcel Doru Ţârle.

Luptătorul Sandu Lungu, alături de idolul său, Guşet

Sandu Lungu este un alt nume sonor din lumea sportului românesc ce a fost prezent la înmormântarea lui Gheorghe Guşet. Cei doi erau foarte buni prieteni, iar luptătorul MMA a postat un mesaj emoţionant pe facebook la scurt timp după moartea „Uriaşului din Carpaţi”.
„Dumnezeu să te odihnească, bunul meu prieten… ai fost şi vei rămâne cel mai puternic om! Ne distram la lot… cine face mai multe repetări la împins culcat, cu 260 de kilograme… ai fost şi vei rămâne prietenul meu… nu îţi spuneam, dar te admiram, erai un idol pentru mine! Gheorghe Guşet eşti o legendă!”, este mesajul bihoreanului.

A plecat în aplauze de la Capela Cimitirului Ortodox

La scurt timp după ce a început ceremonia înmormântării, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Gheorghe Guşet a fost scos în curtea Capelei Cimitirului Ortodox de prieteni şi foşti colegi. La finalul slujbei, sicriul a fost urcat într-o maşină funerară, iar în momentul în care aceasta a pornit spre locul de veci, cei peste 200 de oameni l-au aplaudat minute întregi pe cel care a fost multiplu recordman naţional şi balcanic la aruncarea greutăţii.
Dumnezeu să te aibă în paza Sa.

Alte articole

One Thought to “Adio, Gheorghe Guşet!”

  1. Anonim

    Dumnezeu sa l odihneasca in pace!

Leave a Comment