A murit primul sălăjean care a zburat cu deltaplanul

Originar din Şimleu Silvaniei, Gheorghe Bica, primul sălăjean care a zburat cu deltaplanul, a încetat din viaţă la vârsta de 71 de ani, în Ungaria, acolo unde era stabilit de 30 de ani.

Bica a fost instructor de karting, la Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Şimleu Silvaniei, apoi apărând dragostea pentru deltaplanorism.

„În ţară s-au înfiinţat mai multe secţii de deltaplanorism, şi, cum Sălajul dispune de condiţii naturale excelente pentru acest sport, m-am decis să fac investiţii şi primii paşi pentru contruirea unei secţii de deltaplanorism la Şimleu Silvaniei. Concret, am luat legătura, m-am împrietenit chiar cu constructorul primului deltaplan din ţară (şi primul zburător cu un astfel de aparat) – instructorul Kiss Arpad, de la Delta-Sport Arad. Prin bunăvoinţa sa, am intrat în posesia tuturor schiţelor şi  datelor necesare construirii unui astfel de aparat. Şi îl voi construi! Pentru popularizarea acestui sport, tot împreună cu tovarăşul Kiss, vom organiza la Şimleu Silvaniei, spre sfârşitul lunii septembrie 1981, o masă rotundă şi o proecţie de filme. Apoi vom face câteva demonstraţii de zbor de pe Măgura. Şi, sunt convins că mulţi tineri sălăjeni vor îmbrăţişa acest sport. Pentru că, acesta dezvoltă o seamă de calităţi, printre care, printre care: forţa, îndemânarea şi curajul”, avea să declare Gheorghe Bica în ediţia din 22 august 1981 a ziarului Năzuinţa, într-un articol realizat de profesorul Marin Ștefan.

AS „Izolatorul” Şimleu Silvaniei a fost clubul de deltaplanorism înfiinţat la Şimleu Silvaniei, cu sportivi ce au participat la competiţii naţionale.

La scurt timp după Revoluţie, regretatul Gheorghe Bica s-a mutat în Ungaria, stabilindu-se la Debrecen, apoi la Budapesta, acolo unde a încetat din viaţă în urmă cu câteva luni. Trupul neînsufleţit al fostului şimleuan a fost incinerat, iar urna cu cenuşa lui Gheorghe Bica va fi depusă vineri la Capela Bisericii Catolice din Budapesta. La ceremonia funerară va fi prezent şi culturistul şimleuan Ioan Laslo, care a fost prieten foarte bun cu Gheorghe Bica.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

 

2 Thoughts to “A murit primul sălăjean care a zburat cu deltaplanul”

  1. […] Originar din Şimleu Silvaniei, Gheorghe Bica, primul sălăjean care a zburat cu deltaplanul, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 71 de ani, în Ungaria, acolo unde era stabilit de 30 de ani. Bica a fost instructor de karting mai întâi, la Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Şimleu Silvaniei, apoi a apărut dragostea pentru deltaplanorism. „În ţară s-au înfiinţat mai multe secţii de deltaplanorism, şi, cum Sălajul dispune de condiţii naturale excelente pentru acest sport, m-am decis să fac investiţii şi primii paşi pentru contruirea unei secţii de… Citeste mai mult […]

  2. […] Originar din Şimleu Silvaniei, Gheorghe Bica, primul sălăjean care a zburat cu deltaplanul, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 71 de ani, în Ungaria, acolo unde era stabilit de 30 de ani. Bica a fost instructor de karting mai întâi, la Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Şimleu Silvaniei, apoi a apărut dragostea pentru deltaplanorism. „În ţară s-au înfiinţat mai multe secţii de deltaplanorism, şi, cum Sălajul dispune de condiţii naturale excelente pentru acest sport, m-am decis să fac investiţii şi primii paşi pentru contruirea unei secţii de…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment