15 ani de când patru zălăuani au scris istorie în voleiul românesc

Mircea Abraham, Adrian Gontariu şi Sergiu Ilieş sunt, fără doar şi poate, trei dintre cei mai importanţi jucători din istoria voleiului românesc, nu doar zălăuan, având numeroase prezenţe şi în tricoul echipei naţionale. Alături de ei, în urmă cu 15 ani se afla şi preparatorul fizic, Claudiu Pop, cei patru făcând parte din lotul formaţiei Deltacons Tulcea, echipă calificată în Final-Four-ul Cupei CEV. Era pentru prima dată în ultimii 18 ani când o echipă românească ajungea în finala unei competiţii europene.
Faza finală s-a desfăşurat la Innsbruck, Austria, în 13 – 14 martie 2004, celelalte trei participante fiind Tirol Wasesrkraft Innsbruck (Austria), Castelo da Maia (Portugalia) şi Lokomotiv Harkov (Ucraina). Formaţia gazdă era considerată favorită la câştigarea trofeului, iar reprezentanta ţării noastre, outsideră. Acesta a fost şi motivul pentru care gazdele – în calitate de organizatori – au stabilit, fără tragere la sorţi – fiind permis acest lucru – să joace în semifinale împotriva celor de la Deltacons Tulcea. Însă, românii le-au dat calculele peste cap austriecilor.
Cu Mircea Abraham în rol de trăgător principal şi cu Sergiu Ilieş – coordonator (Gontariu venise după o accidentare, iar antrenorul Mircea Spătăcean l-a introdus pe Zoltan Kovacs ca universal) echipa din Tulcea a produs surpriza în primul set, câştigând cu 25 – 21. Gluma s-a îngroşat pentru gazde după 26 – 24 în parţialul secund tot pentru tulceni.
Actul trei a fost al gazdelor, 25 – 19, dar Spătăcean a mutat inteligen şi i-a menajat pe Abraham şi Kovacs, trimiţându-i în teren pe Apostu şi Gontariu.
A urmat setul patru, dominat de gazde la început, după care şi-a intrat în rol Mircea Abraham, care a fost „vioara întâi” la fileu, blocând aproape orice atac din linia întâi al gazdelor. 25 – 20 a fost scorul din setul patru, iar Deltacons Tulcea se califica, contrar pronosticurilor, în finala competiţiei.
Finala a pus faţă-n faţă echipa celor patru zălăuani cu ucrainienii de la Lokomotiv Harkov. După două seturi câştigate de ucrainieni, voleibaliştii români au avut o sclipire de moment, câştigând cu 25 – 16 parţialul trei. A fost, însă, singurul set al românilor, finala încheinduse cu 3 – 1 pentru Lokomotiv Harkov, după 25 – 20 în actul patru.
„A fost un moment extraordinar pentru noi. Îmi aduc aminte cu nostalgie, dar şi cu regret, fiindcă, dacă eram mai atenţi, probabil câştigam şi finala, mai ales că în semifinale îi eliminasem pe favoriţii turneului. Pentru voleiul românesc a fost un rezultat deosebit. La scurt timp am primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului Tulcea fiecare component al echipei, dar şi cei din staff-ul tehnic”, afirmă Mircea Abraham, care a evoluat trei ani la formaţia Deltacons, cu care a obţinut trei titluri de campion, trei Cupe ale României şi argintul la acel Final-Four din 2004.

sursa foto: realitateadetulcea.net

One Thought to “15 ani de când patru zălăuani au scris istorie în voleiul românesc”

  1. Claudiu Pop

    Multumesc draga Marius ca ti-ai adus aminte de de aceasta frumoasă fila de istorie a voleiului romanesc… O TEMPORA… Îți multumesc personal ca m-ai amintit si pe mine(Claudiu) desi multa lume habar nu avea ca eram si eu acolo. O performanță greu de repetat,mai ales de o echipa formata doar din jucători romani. Ciao.

Leave a Comment