Ziua Dezastrelor Naturale, marcată de pompierii sălăjeni

Mai multe unităţi de învăţământ din municipiu, dar şi din judeţ, respectiv şcolile din Sîg şi Bănişor, au fost vizitate luni, 13 octombrie, de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al instituţiei, cadre ale Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat o serie de activităţi de informare preventivă, ce au avut ca scop marcarea „Zilei Internaţionale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale”, sărbătorită, anual, în 13 octombrie.

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale are drept scop promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene,prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor. Conform terminologiei adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite, prin dezastru se înţelege o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale sau modificări nefaste ale mediului, care nu pot fi refăcute prin resursele acestuia.

Alunecările de teren şi inundaţiile, principalele riscuri naturale
După cum au explicat reprezentanţii ISU Sălaj, zona geografică în care se găseşte amplasat judeţul nostru este caracterizată de un proces de modificări ale unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestarea unor factori de risc, care au evoluat spre dezastre. “Efectele dăunatoare pe care aceste fenomene le au asupra populaţiei, mediului înconjurător şi bunurilor materiale fac necesară cunoaşterea acestor fenomene şi a modului în care putem preveni sau ne putem apăra în caz de urgenţă”, au precizat aceştia. De altfel, inundaţiile şi alunecările de teren sunt doar câteva dintre riscurile naturale care au provocat pagube însemnate locuitorilor judeţului Sălaj. Prin atribuţiile pe care le are Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă desfăşoară atât activităţi de educare, informare şi pregătire a populaţiei privind dezastrele, cât şi activităţi de intervenţie în cazul manifestării lor. „Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ în primul rând pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile materiale, este important să fim informaţi”, a mai precizat sursa citată.

Alte articole

3 Thoughts to “Ziua Dezastrelor Naturale, marcată de pompierii sălăjeni”

  1. Ppppp

    Mai Flavia schimba titlul art. ca te_ai facut de caca.Pai de cand se sarbatoresc in. lume dezastrele mai flavia?Pentru titlul acesta patronul tau artrebui sa nu te lase sa mai scrii cam trei luni ,asa ca sa te poti documenta temeinic.Ca un 10%,pe trei luni ar fi cam puti n.

  2. Anonim

    EVITATI CEL MAI MARE DEZASTRU NATIONAL, ALEGEREA LUI VICTOR PONTA!

  3. sergiu

    nu este sarbatorita ci marcata. (e o diferenta) o zi dedicata ceremoniilor celor care au pierit in astfel de evenimente si prevenirii dezastrelor naturale. Inainte de a critica, gandeste. Ai vrut sa faci pe desteptu da nu ti-a iesit deloc. si mai rau, presupun ca esti bugetar, esti familiarizat cu sanctiunile gen -10% pe 3 luni- le stii din experienta aa? uite ca la privat lucrurile stau altfel, aici termenele trbuie respectate, ariticolele documentate, ca altfel s-ar putea sa-ti pierzi jobul nu sa ai 10 % pe 3 luni. hai ca poti mai mult. :))

Leave a Comment