Victimele violențelor domestice pot obține ordine de protecție direct de la polițist

Victimele violențelor domestice pot obține un ordin de protecție provizoriu mai repede, direct la polițist, acum că a apărut în legislație și modelul acestui document. Introdus în legea privind combaterea violențelor domestice în iulie anul acesta, ordinul de protecție provizorie exista, până la finele lui 2018, doar la nivel teoretic, dar nu și practic, pentru că era nevoie ca Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să adopte și să trimită la publicare modelul de ordin.

Ordinul MAI nr. 146/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști a fost publicat în Monitorul Oficial la finele anului trecut, în contextul în care modificările făcute anul acesta la legislația pentru combaterea violenței domestice, prin Legea nr. 174/2018, impuneau MAI să vină cu un model de ordin de protecție provizoriu până la 15 noiembrie.

Ordinul provizoriu se emite mai repede, direct de către polițist, potrivit Legii nr. 174/2018, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Până acum, victimele violenței în familie puteau obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu se obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

În ordinul MAI regăsim nu doar modelul de ordin provizoriu (atașat mai jos) pe care-l vor folosi polițiștii, ci și alte modele de documente și reguli privind plasarea unui astfel de ordin de protecție și privind intervenția polițiștilor în cazurile de violență domestică.

Ca să emită un ordin de protecție provizoriu, polițiștii vor pune victimele să completeze și un formular de evaluare a riscului, din care va reieși dacă e nevoie sau nu de emiterea ordinului. Procedura în dezbatere stabilește și cum se va pune în executare ordinul de protecție provizoriu.

„În situația în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existența unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, polițistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecție provizoriu”, scrie în ordinul MAI.

Leave a Comment