Veste bună: servicii stomatologice, incluse în sistemul de decontare

Un proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică şi care va ajunge pe masa guvernului prevede că unele servicii dentare să fie decontate de casele de sănătate. De acestea pot beneficia chiar şi persoanele neasigurate, cu precizarea că, în cazul lor, este vorba de un pachet minimal.

Potrivit proeiectului, există trei posibilităţi de decontare: pentru copii (nu se mai plătește nimic); pentru adulți (peste 18 ani, cu procent de decontare între 60 şi 100 la sută) şi pentru beneficiarii unor legi speciale (decontare integrală).

Consultația gratuită se acordă o dată pe an pentru adulți, în timp ce copiii beneficiază de două astfel de consultații pe an, se mai specifică în proiect.

În pachetul de servicii decontate sunt incluse tratarea cariilor simple, obturaţia dintelui după diverse tratamente, pansamentele calmante, extracția dinților cu anestezie, diverse proteze, aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale, reparații și reconstrucții.

Pentru persoanele neasigurate în sistemul public de sănătate pachetul de servicii este mai redus, în general axat pe urgenţe şi reparaţii/întreşinere.

 

Soluția propusă pentru creșterea accesului la servicii de medicină dentară: cabinete dentare mobile

Parlamentarii propun, de asemenea, modificarea legislației astfel încât cabinetele mobile de medicină dentară să poată obține autorizația sanitară de funcționare. Potrivit aleșilor, cabinetele mobile vor permite accesul persoanelor social-vulnerabile la servicii de medicină dentară, facilitând în același timp, în lipsa unui program școlar, educarea publicului cu privire la normele de igienă orală.

Propunerea legislativă privind autorizaţia sanitară de funcţionare pentru cabinetele mobile de medicină dentară a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 februarie.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în 2016, 86 la sută din numărul cabinetelor stomatologice independente funcționează în mediul urban, deși populația urbană constituie numai 54 la sută din numărul total de locuitori. „În mediul rural activează doar 12,3 la sută  din numărul total de 16.442 de medici dentiști, astfel reieșind că fiecărui medic dentist dintr-o localitate rurală îi revin în medie aproximativ 4.524 de locuitori. Cel mai mult au de suferit persoanele vulnerabile, care nu au posibilitatea să se deplaseze pentru a beneficia de serviciile medicale de sănătate orală, persoanele în vâstă și copiii. Numărul cabinetelor stomatologice școlare care au un rol important de instruire cu privire la bune practici este de doar două unități în toată țara”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

 

Lipsa accesului la serviciile de medicină dentară și efectele ei

În România, 75 la sută dintre copii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari și 39 la sută pe dinții definitivi. Gingivita și boala parodontală debutează precoce (5-7 ani), incidenta și severitatea ei crescând spre perioada adolescenței.

Bolile cavității orale au impact și asupra stării de sănătate în ansamblul său (boli cardiovasculare, diabet, boli articulare, renale, sinuzite, etc.) asupra bunăstării și calității indivizilor.

One Thought to “Veste bună: servicii stomatologice, incluse în sistemul de decontare”

  1. marioara

    Super-oferta: castiguri online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email pacurarumarioara1964@gmail com

Leave a Comment