Valoarea amenzilor rutiere ar putea crește dramatic din 1 ianuarie 2020

Amenzile rutiere ar putea fi mărite începând din 1 ianuarie 2020, în baza creșterii punctului-amendă care se calculează, conform legislației, în funcție de salariul minim brut pe țară. Punctul-amendă a fost plafonat de Executiv, în ultimii ani, decizie care nu va mai fi păstrată, conform declarațiilor lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului în Guvernul Orban. Asta înseamnă că, dacă autoritățile nu se răzgândesc, punctul-amendă va ajunge la 223 de lei, față de 145 de lei, cât este acum. Ionel Dancă a declarat în urmă cu câteva zile: „Da, potrivit legislației în vigoare, nu s-a luat nicio decizie în această privință, în sensul modificării reglementărilor legale în vigoare”. Cu alte cuvinte, până acum nu s-a decis prelungirea plafonării punctului-amendă, astfel că acesta va fi majorat din 1 ianuarie 2020. Punctul-amendă, care reprezintă 10 la sută din salariul minim pe țară, este plafonat actualmente la 145 de lei (de când salariul minim era 1.450 de lei), în urma unor plafonări stabilite prin ordonanță de urgență pentru anii 2018 și 2019. Ultima plafonare, adoptată prin OUG nr. 96/2018, expiră în 31 decembrie 2019. Asta înseamnă că punctul-amendă ar putea ajunge la 223 de lei, având în vedere că Executivul va majora salariul minim pe țară (cel mai probabil) la 2.230 de lei. În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori (calculele sunt făcute în baza punctului-amendă de 145 de lei): clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei); clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei); clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei); clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei); clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei). Dacă punctul-amendă ar ajunge la 223 de lei, cea mai mică amendă ar fi de 446 de lei, față de 290 de lei, cât e acum, iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, ar fi de 4.460 de lei, față de 2.900 de lei, cât este acum. Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă exclusiv pentru companii.

3 Thoughts to “Valoarea amenzilor rutiere ar putea crește dramatic din 1 ianuarie 2020”

 1. Anonim

  Pai salariile triplate ale bugeyarilor trebuie sustinute de undeva …

 2. foarte bine ! sa fie si dublate ! acest popor trebuie educat cumva si asta e una din solutii !!

  esti bou asta de sus !
  amenzile le primesti pentru ca nu respecti legea !! respecta legea si nu o sa fi amendat !!
  sa fie introdus CAZIERUL amenzilor si sa nu mai poti beneficia de reducerea la jumatate din minim !! daca in decurs de 6-12 luni a mai luat ceva amenda !!
  amezile sa creasca exponential !
  Domnia si prostia se platesc intodeauna !

 3. Anonim

  sa se instituie un fond de 1-5% din amenzile incasate ,
  sumele din acest fond sa fie folosite penstru „stimularea” celor care dau amenzi si a celor care le incaseaza !!
  prins „stimulare” se pot intelege multe:
  – stimulente la salar
  – asigurari de sanitate/risc profesionale platite din acest fond pentru riscurile meseriei
  – despagubiri pentru familiile celor implicati on aceasta activitate si care au suferit de pe urma muncii prestate . ex. daca un politest ii este incendiata masina, din acest fond sa fie „ajutat” pentru acoperirea pagubei, sau sufera un accident in timpul unei interventii, sa primeasca sprijin pentru a beneficia de ingrijiri medeicale suficiente

Leave a Comment