Vaccinarea impotriva cancerului de col ar putea fi reluata

Vaccinarea impotriva cancerului de col ar putea fi reluata

Aproape 65 de medici de familie din mediul rural si din cabinetele scolare salajene s-au intalnit, zilele trecute, cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru a primi informatii referitor la campaniile de vaccinare din scoli si, implicit, la noua campanie de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, pe care centrul vrea sa o demareze in toamna acestui an. Medicilor respectivi li s-au inmanat brosuri tiparite si o scrisoare metodologica, informatiile tehnice fiindu-le prezentate de catre medicul epidemiolog, pe baza materialului standardizat furnizat de Ministerul Sanatatii.

Directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca la randul lor, medicii vor trebui sa-si stabileasca, in perioada urmatoare, un calendar al intalnirilor cu parintii care au fetite in clasele a VI-a si a VII-a si care sunt vizate de campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. Medicii le vor aduce la cunostinta informatii cu privire la aceasta campanie, iar pana in 15 septembrie, vor trebui sa prezinte la DSP Salaj calendarul intalnirilor la care au luat parte, a spus Ligia Marincas.

Tot in luna septembrie, se va derula, la Zalau, si intalnirea cu profesorii diriginti, scopul intanirilor fiind furnizarea de informatii, corecte si complete, care sa-i ajute pe parinti sa decida in ceea ce priveste protejarea sanatatii copiilor si reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. Campania va fi demarata daca minim 50 la suta din parinti se vor pronunta in favoarea ei.

Pe toata durata campaniei de informare, in cadrul Institutului pentru Sanatate Publica Bucuresti, va functiona Centrul National de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Organism special infiintat pentru a gestiona o cat mai buna si corecta informare a populatiei, acest centru dispune de o linie de TELVERDE: 08008-00008, la capatul careia vor raspunde operatori special pregatiti care vor furniza informatii tuturor solicitantilor. Intrebarile care depasesc competentele operatorilor vor fi redirectionate catre grupul de specialisti ai Centrului National de Informare, care vor da raspunsurile cele mai avizate.

Anul trecut, in Salaj au fost vaccinate in Salaj 82 de fetite, din care doar 80 au primit toate cele patru doze de vaccin stabilite. Doua eleve s-au aflat in Ungaria si nu au mai putut primi si ultimele doua doze de vaccin, a declarat sursa citata.

Potrivit acesteia, in 2008, la nivelul judetului Salaj, au fost inregistrate 41 de cazuri de cancer de col uterin, din care 14 in stadii curabile. Tot anul trecut, in Salaj, 14 femei si-au pierdut viata din cauza acestei boli, cancerul de col uterin fiind pe locul IV ca frecventa, din totalul cazurilor de cancer in judet.

Descentralizarea avanseaza

In acelasi cadru, Marincas a facut referire de reorganizarea DSP Salaj, descentralizarea hotarata la nivel central dand autoritatilor locale si judetene atributii prerogative, insotite de resurse financiare care sa le permita gestionarea noii situatii. Conform legislatiei in vigoare, medicii din cabinetele scolare, mediatorii sanitari si asistentii comunitari din mediul rural vor reveni administratiilor locale.

Alte articole

Leave a Comment