Vaccinare de urgenta pentru pesta porcina

Vaccinare de urgenta pentru pesta porcinaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor face cunoscut faptul ca va demara, in curand, campania de vaccinare a porcinelor de pe teritoriul tarii noastre impotriva pestei porcine clasice. Aceasta campanie, care debuteaza pe 20 decembrie 2006, face parte integranta din programul guvernamental de eradicare a acestei boli. Planul de vaccinare de urgenta pentru pesta porcina clasica se aplica porcilor din exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei), porcilor din exploatatiile profesionale aprobate sanitar veterinar si porcilor mistreti. Seful serviciului de sanatate animala din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Csutak Nagy Laszlo, ne spune ca toata aceasta campanie a demarat ca urmare a constatarii numarului destul de mare de cazuri de pesta porcina, motiv pentru care se impune vaccinarea tuturor acestor animale, inclusiv a mistretilor existenti in fondurile de vanatoare. Campania a fost initiata pentru a eradica pesta porcina la nivel national. In acest sens, este absolut necesar ca intre autoritatile locale si detinatorii de animale sa existe, pe toata perdioada de derulare a campaniei, o colaborare extrem de stransa, este de parere reprezentantul DSVSA.

Pe de alta parte, odata cu vaccinarea, se intentioneaza reducerea numarului de animale moarte, ucise sau altfel afectate, care trebuie compensate si astfel se vor reduce costurile legate de ecarisare a teritoriului si distrugerea cadavrelor.

Salajenii ascut cutitul spre disperarea a 40.000 de mii de porci

Evolutia pestei porcine clasice in tara noastra influenteaza in mod direct schimbul comercial din cadrul Pietei Interne a Uniunii Europene cu porcine vii, produse si subproduse provenite de la acestea si conditioneaza activitatile de import si tranzit pe teritoriul Romaniei. In cazul in care, la sase luni dupa eliminarea ultimului animal vaccinat, nu mai este diagnosticat nici un caz de pesta porcina clasica, Romania poate solicita Comisiei Europene obtinerea statutului de zona libera.

Numarul dozelor de vaccin, care urmeaza sa fie distribuite la nivelul judetului Salaj, vor fi garantate in functie de necesarul existent, ne asigura Csutak Nagy Laszlo. Tot el spune ca, in momentul de fata, la nivelul judetului, exista circa 80.000 de porci, insa dupa inceperea perioadei de sacrificare, se estimeaza ca randurile porcinelor salajene sa se subtieze cu pana la 40-50 de procente.

Vaccinare gratuita pentru porcii din gospodariile populatiei

Vaccinarea incepe in data de 20 decembrie 2006, se va desfasura pe o perioada de 1 an si se va utiliza vaccin viu atenuat conventional. De asemenea, vaccinarea va fi gratuita, dar obligatorie si este coordonata de medicul veterinar oficial. Este bine de retinut faptul potrivit caruia campania de vaccinare de urgenta se va derula in trei etape. Prima etapa demareaza in 20 decembrie 2006, in cadrul careia se vor vaccina toti porcii in varsta de peste 20 de zile si purceii tineret cu varsta intre 20 si 40 de zile. Purceii tineret, proveniti de la scroafe vaccinate, sunt revaccinati la doua zile dupa vaccinarea initiala. Porcii vaccinati vor fi marcati cu litera V pe crupa dreapta. Pe durata campaniei de vaccinare este interzisa miscarea in scop comercial a porcilor vaccinati.

A doua etapa va incepe la data de 1 martie 2007, cand urmeaza sa fie vaccinati toti porcii care nu au fost inclusi in actiunea din prima etapa, purceii proveniti de la scroafele vaccinate (in varsta de 8-9 saptamani) si porcii nevaccinati introdusi in efectiv. Porcii vaccinati din exploatatiile nonprofesionale vor putea fi comercializati numai pe piata locala, definita ca raza localitatii sau comunei respective. Porcii achizitionati pentru populare trebuie sa provina din exploatatii libere de pesta porcina clasica si cu masurile de biosecuritate corespunzatoare asigurate.

A treia etapa va incepe la data de 1 septembrie 2007, cand se vor vaccina porcii in varsta de 60 de zile.

Vaccinarea in exploatatiile profesionale

Vaccinarea va incepe la 20 decembrie 2006 si se va desfasura pe o perioada de 1 an, prin utilizarea vaccinului marker. Si de aceasta data, vaccinarea este gratuita si coordonata de catre medicul veterinar oficial.

In exploatatiile profesionale, campania de vaccinare de urgenta se deruleaza doar in doua etape. Prima etapa a inceput in 1 decembrie 2006. Astfel, se vor vaccina toti porcii din exploatatiile profesionale, intr-o perioada de doua luni. Este interzisa miscarea porcilor, exceptand livrarile directe pentru abatorizare. Porcii vaccinati vor fi marcati cu litera M pe crupa dreapta.

A doua etapa incepe in 1 mai 2007, in cadrul careia se vor vaccina porcii din exploatatiile profesionale.

Mistretii, vaccinati cu momeli

In primavara anului 2007, urmeaza sa fie vaccinati mistretii cu momeli vaccinale. Acesti porci salbatici vor fi vaccinati de catre gestionarii fondurilor de vanatoare sau de catre reprezentantii parcurilor nationale.

In fine, despagubirile pentru eventualele pierderi de porcine, datorate pestei porcine clasice, se acorda numai proprietarilor care au identificat, inregistrat si marcat corespunzator animalele din exploatatie. In timp ce nerespectarea prevederilor privind prevenirea aparitiei pestei porcine clasice, poate sa aduca sanctiuni cu amenda contraventionala cuprinsa intre 1.000 si 10.000 RON.

Leave a Comment