Un nou “punct de colectare a deșeurilor” pentru neamul prost: Monumentul de la Guruslău

Situație catastrofală la Guruslău. Monumentul a ajuns, zilele trecute, prin „grija” unor cetățeni iresponsabili, loc de depozitare a gunoiului. Luni, la orele amiezii, situația era și mai gravă, deșeurile înmulțindu-se în zilele de weekend. Nu doar spațiile din jurul monumentului sunt pline de gunoaie din cele mai diverse categorii – saci plini cu materiale provenite din construcții, moloz, pamperși, obiecte de igienă intimă, faianță spartă și alte categorii de deșeuri, ci chiar baza monumentului a fost, zilele trecute, profanată de-a dreptul de gestul unor oameni lipsiți de orice urmă de bun-simț și educație, cetățeni care au lăsat gunoaie voluminoase lângă monument. O ușă provenită de la o cameră de apartament cel mai probabil, o cadă veche, o chiuvetă, o cabină de duș,câteva sute de kilograme de spărtură de zid, mai precis peste 25 de saci – fiecare cum ce a putut să “contribuie” la degradarea acestor spații, dar și a imaginii pe care județul nostru o are în ochii celorlalți, inclusiv a celor care ne vizitează județul. Nu mai adăugăm faptul că, lăsând astfel de deșeuri chiar la baza unui monument istoric, dincolo de poluare și de aspectul absolut degradant al zonei, murdărești și o parte din istoria noastră,  memoria celor care au murit, iată, și pentru ca unii dintre noi să le punem la căpătâi, în semn de “prețuire”, câte un sac cu gunoi menajer sau ceea ce ne este de prisos prin gospodării. O cameră de luat vederi, undeva, cumva? O modalitate de a-i putea identifica pe acești oameni? Zilele trecute scriam despre gesturi similare acestuia, care ne fac nouă viața grea, celor care încercăm să trăim civilizat. Era vorba de zone centrale, de lângă blocuri, acolo unde mobila și resturile de construcții erau abandonate sub ochii locatarilor. A venit, iată, și rândul martirilor să plătească prețul lipsei de educație și respect al celor pe care i-au crezut cândva demni de sacrificiul lor. Am solicitat un punct de vedere reprezentanților Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Sălaj, urmând să revenim cu un nou articol atunci când vom primi răspunsul din partea instituției. Monumentul de la Guruslău (județul Sălaj) este ridicat pe dealul Guruslăului, la 12 kilometri de municipiul Zalău și la 2 km de drumul european E81, în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, ultima victorie înainte de asasinarea sa, la 9 august 1601, pe câmpia Turzii, la 3 km sud de Turda, unde voievodul valah l-a învins pe Sigismund Báthory. Monumentul, inaugurat în 21 octombrie 1976 este opera sculptorului Victor Gaga, fiind pe lista monumentelor istorice din România.

8 Thoughts to “Un nou “punct de colectare a deșeurilor” pentru neamul prost: Monumentul de la Guruslău”

 1. Anonim

  Neamul prost, cin sa fie ?

 2. Anonim

  Parca era o fundatie cu acelas nume. Oare a disparut sau o sa iasa iar la soare prin August?

 3. Anonim

  Chiar asa ia intrebati aceasta fundatie ancorata la cultura ce se intampla cu acest monument?

 4. Anonim

  La Cultura, neamul prost?! Ei, la asta nu ma asteptam.

 5. Anonim

  Dacă se caută prin acele resturi cu siguranță se găsește o factura ceva care sa dea de gol pe cei care fac asemenea fapte

 6. Xcd

  Soluții și locuri de depozitare a molozului gratuite cu acces zilnic că și așa primăria pesede a marit taxa de gunoi

 7. Anonim

  De aici trebuie inceput, degeaba pui amenzi mari, întotdeauna va fi o cale de a le fenta !

 8. Transilvan

  Amu’ cand spui de cei care si-au dat viata pentru patrie, te referi la zalauanii trecuti prin foc si sabie de catre Dl. cel Viteaz?

Leave a Comment