Un alt castel riscă să moară. Semnal de alarmă tras de Paul Beldi Ladislau, probabil ultimul conte în viață din Sălaj

Învăluit de legende și adânc ancorat în istoria locului, castelul din Dragu a ajuns în pragul colapsului. Zilele trecute, Paul Beldi Ladislau, probabil ultimul conte în viață din Sălaj, a tras un semnal de alarmă cu privire la starea actuală a imobilului.

Retras din viața publică, urmașul familiei nobiliare Beldi locuiește în orașul Cehu Silvaniei, este autorul a 16 volume și a unui scenariu de film intitulat „Povara blazonului”, o lucrare după romanul „Copiii baronului Jozsef”, carte scrisă de același autor. Zilele trecute, Paul Beldi Ladislau a scris pe contul său de Facebook despre starea deplorabilă în care se află castelul, fost domeniu al familiei nobiliare Wesselenyi. Potrivit lui Paul Beldi Ladislau, prin căsătoria Saroltei cu Edmund Bethlehen, castelul a trecut în proprietatea familiei Bethlehen. „După naționalizarea din 1949, în incinta castelului a funcționat sfatul popular al comunei Dragu, sediul CAP și căminul cultural sătesc. După Revoluția din 1989, castelul a trecut în proprietatea autorităților locale, care autorități se fac vinovate de starea castelului în degradare totală… Podelele, geamurile lipsă, sobele de teracote furate, acoperișul spart, moloz, mizerie pretutindeni… În atare situație, peste câțiva ani, cu siguranță castelul NU va mai exista. Vor exista ruine peste ruine și doar atât”, este o parte din mesajul lui Paul Beldi Ladislau.

Intenții de salvare

La rândul lor, oficialii Primăriei Dragu au anunțat în mai multe rânduri că încearcă obținerea de fonduri pentru reabilitarea și punerea în valoare a castelului, o reabilitare care ar permite inclusiv includerea imobilului într-un circuit turistic. Potrivit datelor existente la nivel de județ, castelul se află în zona centrală a localității Dragu. Înainte de construcția actualului ansamblu de clădiri, aici se afla un alt castel zidit de Kamuthy Blasius de Szent Laszlo și atribuit de împăratul Carol al VI-lea, familiei Wesselényi. Castelul a devenit ulterior proprietatea familiei conților Bethlen, prin căsătoria Saroltei Wesselényi cu contele Bethlen Edmund. Clădirea actuală a fost construită în intervalul 1810 – 1816, are un plan în formă de U, dezvoltându-se pe subsol, parter și, parțial, etaj.

Sursa foto: Facebook Paul Beldi Ladislau

2 Thoughts to “Un alt castel riscă să moară. Semnal de alarmă tras de Paul Beldi Ladislau, probabil ultimul conte în viață din Sălaj”

  1. […] Învăluit de legende și adânc ancorat în istoria locului, castelul din Dragu a ajuns în pragul colapsului. Zilele trecute, Paul Beldi Ladislau, probabil ultimul conte în viață din Sălaj, a tras un semnal de alarmă cu privire la starea actuală a imobilului. Retras din viața publică, urmașul familiei nobiliare Beldi locuiește în orașul Cehu Silvaniei, este autorul a 16 volume și a unui scenariu de film intitulat „Povara blazonului”, o lucrare după romanul „Copiii baronului Jozsef”, carte scrisă de același autor. Zilele trecute, Paul Beldi Ladislau a scris pe contul… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    sa-l refaca poporul apoi sa-l retrocedeze

Leave a Comment