Ulei alterat la Penny Market din Zalau

Ulei alterat la Penny Market din ZalauSalajenii au profitat la maxim de reducerile de preturi practicate in marile magazine, in perioada sarbatorilor de iarna, pentru a-si completa stocurile de alimente de acasa cu zahar, ulei, faina, orez si alte produse alimentare. Insa aglomeratia in jurul rafturilor curatate in timp record de cumparatori s-a dovedit nefasta pentru unii clienti. Este cazul a trei persoane care au cumparat, in total, peste 180 de litri de ulei stricat de la magazinul Penny Market din municipiul Zalau. Imediat ce au inceput sa-l foloseasca, oamenii au constatat ca uleiul, desi respecta termenul de valabilitate, era ranced, avand un miros urat si un aspect necorespunzator.

Refuzati categoric de conducerea magazinului

Pentru a-si recupera paguba, cumparatorii, respectiv doi zalauani si o localnica din Hereclean, s-au prezentat zilele trecute in fata reprezentantilor magazinului Penny Market, cerandu-si sumele de bani achitate in schimbul uleiului ranced. Primind un raspuns negativ, oamenii au depus, miercuri, reclamatii la Protectia Consumatorilor Salaj. In data de 28 decembrie am cumparat 90 de litri de ulei <> de la magazinul Penny Market Zalau. In luna ianuarie am inceput sa folosesc produsul cumparat, dar acesta mirosea urat, avea o culoare deschisa si un gust ranced. Am observat ca expira in data de 14 ianuarie 2012. Tin sa mentionez ca am fost sa schimb acest produs, insa cei responsabili au refuzat categoric, scrie in reclamatia depusa de Mircea S., din Zalau.

Aceleasi nemultumiri sunt formulate si in plangerile celorlati doi cumparatori. Am cumparat in data de 28 decembrie, anul trecut, de la magazinul Penny Market cantitatea de 80 de litri de ulei <>, la pretul de promotie 4,99 lei bucata. Mentionez ca acest produs nu poate fi folosit deoarece miroase urat, statut, fiind probabil pastrat in conditii necorespunzatoare. M-am prezentat la magazinul mentionat, insa reprezentantii unitatii au refuzat schimbul marfii, precum si restituirea banilor. Data de expirare a acestui produs este 14 ianuarie, anul curent, se arata in reclamatia formulata de Ioan C., din Zalau.

Directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi, ne-a declarat, ieri, ca reclamatiile vor fi solutionate cu promptitudine. Vom desfasura controale la operatorul economic pentru verificarea marfurilor existente pe rafturi si in stocul magazinului. Cele care nu respecta prevederile legale privind comercializarea produselor alimentare vor fi retrase definitiv de la comercializare, a declarat Claudiu Silaghi, mentionand ca astfel de reclamatii, privind cantitati mari de produse alimentare necorespunzatoare, se solutioneaza in cel mai scurt timp.

Potrivit sursei citate, reclamantii au solicitat rezolvarea acestui caz pe cale amiabila, solicitand restituirea sumelor de bani sau schimbarea produselor neconforme. In cazul depistarii unor nereguli majore, operatorul economic risca sanctiuni drastice.

Uleiul, supus analizelor de laborator

In cursul zilei de ieri, persoanele au depus reclamatiile si la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. Directorul institutiei, Mircea Martin, ne-a declarat ca sesizarile celor trei cetateni au fost inregistrate si ca li se va da curs in conformitate cu Legea petitionarului. Va trebui sa identificam loturile, atat la cei trei clienti, cat si la magazine – adica sa vedem daca aici mai exista. Vom lua probe si le vom supune analizelor. Trebuie sa vedem daca nu cumva termenul de valabilitate al produsului este depasit. Vom merge pe trasabilitatea produsului, de la cumparator, la distribuitor si apoi la producator. Oricum, uleiul se oxideaza repede, iar cetatenii au reclamat ca uleiul achizitionat de ei ar fi ranced. Trebuie vazut, mai ales ca oamenii au cumparat cantitati mari din acest produs, a declarat Mircea Martin.

Faptul ca multe dintre marile magazine si supermarketuri pun in vanzare marfuri de proasta calitate, pastrate necorespunzator, este confirmat un alt caz avut loc in municipiu chiar inainte de sarbatorile de iarna. Este vorba de supermarketul Lidl din Zalau care a retras de la comercializare, in 24 decembrie, aproximativ o mie de litri de apa plata, dupa ce s-a constatat ca aceasta contine microbi care nu o fac potabila. Mai mult, autoritatile au constatat ca incarcatura microbiologica peste limita maxima admisa este cu Pseudomonas Aeruginosa, care cauzeaza probleme de sanatate odata ce virusul ajunge in corpul uman. Cantitatea de apa marca Saguaro a fost retrasa de la comercializare de catre Lidl, inainte de a fi pusa in vanzare.

Leave a Comment