Trai la limita subzistenței pentru majoritatea pensionarilor. Vârstnicii, categoria cea mai expusă riscului de sărăcie

Peste o treime (aproape 37 la sută) dintre seniorii României (populaţia de peste 65 de ani) se află în risc crescut de sărăcie, cu venituri situate sub 60 la sută din media naţională, iar din acest punct de vedere, situaţia este la cele mai grave cote din 2009 şi până acum, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România preluat de portalul economica.net
Potrivit infograficului referitor la riscul de sărăcie al categoriilor vulnerabile din România, femeile sunt afectate în mod disproporţionat, probabilitatea ca o femeie vârstnică să fie în risc de sărăcie fiind mai mult decât dublă prin comparaţie cu a bărbaţilor. În 2018, 43,4 la sută din totalul femeilor de peste 65 de ani se aflau în risc de sărăcie, faţă de 19 la sută în cazul bărbaţilor de peste 65 de ani, arată sursa citată. „Între 2009 şi 2018 riscul de sărăcie în rândul bărbaţilor vârstnici din ţară a rămas aproape identic (17,8 la sută respectiv 18,8 la sută). În acelaşi interval de timp, riscul de sărăcie în rândul femeilor vârstnice, deja mult mai mare decât în cazul bărbaţilor, a crescut semnificativ ajungând să afecteze 43,4 la sută dintre ele”, arată sursa citată. În Sălaj, situația este dezolantă sun acest aspect. Mii de pensionari au pensii situate cu mult sub limita unei existențe decente. Greutatea prețurilor, a facturilor, banii pentru medicamente – tot mai multe pe măsură ce seniorii avansează în vârstă, le pun acestora existența într-un iminent pericol.

În mediul rural oamenii în vârstă o duc foarte greu, nu au acces la serivicii medicale iar dacă au nevoie de tratament, internare, intervenții, mulți dintre ei nu se pot deplasa la oraș fiind nu doar în imposibilitate fizică ci și în imposibilitatea de a-și permite cheltuielile necesare unei astfel de deplasări, la orașe. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții casei Județene de Pensii Sălaj, în evidențele instituției se află în prezent un număr de  66.066 beneficiari, dintre care: 54.105  pensionari din sectorul de stat; 5.061 pensionari din sectorul agricol; 6.900 beneficiari de pensii acordate în baza unor legi speciale (magistrați, grefieri, auditori publici ai Curții de Conturi etc.) și beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale (revoluționari, refugiați, deportați, detașamente de muncă, soț supraviețuitor etc.). Cea mai mică pensie este de 1 leu, dar având în vedere Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind institutirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, în cuantum de 704 lei (aproximativ 145 euro) acesta fiind cel mai mic venit primit de pensionarii sălăjeni. Cea mai mare pensie a unui sălăjean face parte din categoria pensiilor speciale și este în cuantum de 24.860 lei (aproximativ 5.400 euro). În evidențele case Județene de Pensii Sălaj se află, totodată, un număr de 700 pensionari cu popriri pe drepturile de pensie, acest lucru făcându-le viața și mai grea.

 

Alte articole

5 Thoughts to “Trai la limita subzistenței pentru majoritatea pensionarilor. Vârstnicii, categoria cea mai expusă riscului de sărăcie”

 1. multumim din inima partidului PSD

  astia sunt votantii PSD !
  astia care pupa mana stapanului ! sunt ca iobagii ! se bucura ca stapanii lor traiesc bine !
  suntem un popor in care biserica si politica au indobitocit masele !
  un popor credicnicos si PROST in aceasi masura !

 2. Pensionari sacrificati

  Pensiile la romani sunt cele mai mici din UE, mai grav este dispretul guvernantilor fata de pensionari. Niciodata in istorie nu s-a intamplat ca majoritatea pensiilor sa fie sub salariul minim pe economie. Psd a marit prosteste salariile la cateva categorii, medici de patru ori, artisti de trei ori, sacrificand pensionarii. La prezidentiale, milioane de pensipnari nedreptatoti vor mai da o palma psd!

 3. Anonim

  Si le-o dam si la anul la locale si parlamentare ,praful se va alege de pesedeu.

 4. Anonim

  10 % din pensionari primesc un fond =cu fondul pe care il primesc ceilalti 90 % din pensionari ….vi se parecorect ???

 5. Anonim

  NIMENI pana in prezent nu a sesizat ca mai exista o categorie de pensionarii pentru care nu se implica nici o organizatie din ROMANIA PENSIONARII CIVILI care au muncit in MApN pe salarii foarte mici . In ZALAU exista barbati care dupa 45 de ani de munca au o pensie de serviciu de 1100 Ron. Cum traiesc acesti oameni co familiile lor ????

Leave a Comment