Toleranta zero fata de tepele legale la casele de schimb valutar

Toleranta zero fata de  tepele legale  la casele de schimb valutarToate casele de schimb valutar din Zalau au fost vizitate si amendate, ieri, de comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj. Potrivit datelor prezentate de directorul coordonator adjunct al CJPC Salaj, niciunul din cei verificati nu respectau noile norme privind masurile de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar. Am verificat toate punctele de lucru ale celor patru case de schimb care functioneaza in Zalau si la toate s-au gasit nereguli. Acestia nu aveau afisat in ordine cursul valutar pe panoul exterior, incepand cu euro, dolar american, lira sterlina si franc elvetian. De asemenea, in majoritatea unitatilor, pe panouri nu era schimbati termenii din << vanzare/cumparare >> in << vindem/cumparam >>, iar comisionul zero la suta inca era afisat, a precizat Rednic. Pentru aceste deficiente, patronii caselor de schimb valutar risca sa se aleaga cu amenzi incepand de la 2.000 de lei in sus.

Din necunostinta de cauza

Aflati fata in fata cu comisarii de control, patronii caselor de schimb valutar s-au scuzat fie ca n-au stiut nimic de noile reglementari, fie ca n-au avut timp destul la dispozitie sa ia masuri, altii ca asteapta sa le soseasca panourile facute la comanda. N-am avut timp sa ne pregatim. Am aflat din presa despre faptul ca trebuie sa ne modificam panourile exterioare, ne-a spus o vanzatoare de la o casa de schimb valutar controlata. La o alta unitate controlata, patronul a incercat sa puna in ordine valuta pe panoul exterior, fara insa a trece si cursul leu-lira sterlina si leu-franc elvetian. De retinut este ca toate cele patru valute trebuie inscrise pe panou, chiar daca nu se fac tranzactii de schimb cu acestea. In dreptul celor care nu sunt folosite, administratorii vor trage linie, ne-a spus directorul coordonator adjunct al CJPC Salaj. Insa, fie ca au stiut sau nu de noile reglementari legislative, fiecare din cei controlati a fost sanctionat cu amenda minima. Pe toti patronii caselor de schimb valutar din Zalau i-am chemat la sediul institutiei nostre pentru consiliere in ceea ce priveste noile reglementari ale ordinului Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Daca nu vor remedia deficientele, acestia vor fi sanctionati potrivit Legii 363, privind combaterea practicilor comerciale ilegale, cu amenzi intre 3.000 si 6.000 de lei. Daca nici dupa aplicarea acestor sanctiuni nu se vor conforma cerintelor, patronii risca amenzi mult mai mari, cuprinse intre 30.000 si 60.000 de lei, insotite de masura de inchidere a activitatii, ne-a spus Rednic.

Reclamatii pentru inselaciune

Noile masuri privind casele de schimb valutar au fost luate dupa ANPC a inregistrat, numai de la inceputul anului, sute de plangeri la adresa acestora. In judetul Salaj, majoritatea reclamatiilor inregistrate la CJPC Salaj impotriva caselor de schimb valutar au fost cu privire la comisionul practicat la tranzactie, de 16 la suta. Patronii acestor unitati reuseau sa-i pacaleasca, spuneau reclamantii, prin semnarea unui formular de accept al tranzactiei, inainte de a primi banii in mana si de a observa comisionul. Acel formular de accept al tranzactiei a ramas si acum in normele ordinului ANPC. Insa acum, orice comision practicat va fi trecut in pretul de schimb al valutei, astfel ca ramane la latitudinea clientilor sa accepte sau nu schimbul si ii atentionam pe consumatori sa fie atenti la ce semneaza, a adaugat directorul coordonator adjunct al CJPC Salaj. Controalele CJPC Salaj vor continua si in urmatoarea perioada si la casele de schimb valutar din judet.

Alte articole

Leave a Comment