Taxa clawback starneste ingrijorare in sistemul sanitar

Taxa clawback starneste ingrijorare in sistemul sanitarTaxa clawback, impusa de cateva luni bune producatorilor de medicamente, continua sa starneasca valuri de ingrijorare in randul romanilor, dupa ce sute de medicamente cu pret accesibil ar putea disparea de pe piata din cauza neintelegerilor dintre autoritatile statului si producatorii de medicamente. Dupa ce a aflat de stadiul discutiilor dintre cele doua parti, premierul Victor Ponta isi va asuma responsabilitatea gasirii unei solutii privind taxa clawback.

Anuntul ca prim-ministrul Victor Ponta se va implica in gasirea unei solutii la problema taxei clawback a fost facut de reprezentantii Guvernului, premierul luand aceasta decizie dupa ce ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a prezentat in sedinta de ieri a Executivului o informare asupra stadiului discutiilor legate de taxa clawback.

Autoritatile statului au inceput sa fie ingrijorate inca din luna mai in ceea ce priveste reactia producatorilor si importatorilor de medicamente ca urmare a aplicarii taxei de clawback, intrucat taxa respectiva are consecinte directe asupra accesului pacientilor la medicamente si asigurarea tratamentelor necesare acestora.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a purtat discutii repetate cu reprezentantii asociatiilor producatorilor romani si internationali de medicamente (ARPIM) si cu cei ai asociatiei producatorilor de medicamente generice (APMGR), asigurandu-i ca se cauta solutii pentru situatia creata.

Pe parcursul dialogului dintre cele doua parti, ministrul Sanatatii a facut apel catre reprezentantii industriei medicamentului asupra consecintelor sociale si economice deosebit de grave ale eventualelor actiuni precizate de a se retrage de pe piata. Deja a fost inregistrata in mai multe judete din tara o situatie dificila cu aprovizionarea citostaticelor ieftine, care nu mai prezinta interes comercial pentru producatori si importatori, situatie care afecteaza grav pacientii cu afectiuni oncologice.

Clawback cu bucluc

Producatorii de medicamente au fost obligati sa achite, incepand cu ultimul trimestru al anului trecut, taxa clawback, constand intr-un procent din veniturile inregistrate de acestia atat in spital, cat si in ambulatoriu, procent care variaza de la 5-11 la suta, in functie de volumul vanzarilor.

Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, Claudiu Barsan, ne-a declarat ca efectele beneficice ale acestui mecanism de control al cheltuielilor privind medicamentele compensate si gratuite a inceput deja sa fie observat la nivel de judet, pana acum fiind deja alocate la nivelul Salajului resurse bugetare avand ca sursa de provenienta individualizata distinct taxa clawback, in cuantum de peste 2,46 milioane de lei.

Leave a Comment