Stelian Potroviță va fi judecat la Tribunalul Maramureș

Fostul secretar al municipiului Zalău, Stelian Potroviță, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar de corupție, luna trecută, însă abținerea judecătorului din cadrul instanței sălăjene a făcut ca dosarul să ajungă, în final, să fie judecat în județul vecin. La primul termen de judecată, instanța sălăjeană a adecis să admită cererea cererea de abţinere a judecătorului Marian Dorina Elena, iar în final, s-a desemnat Tribunalul Maramureș pentru soluționarea dosarului.

Primul termen de judecată în această cauză  a fost stabilit în 16 iunie 2020, la instanța maramureșană. Reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Potroviță Stelian, la data faptei secretar al municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Onaca Dorinel Crinel, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol și Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și o persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:În cursul anului 2011, inculpatul Potroviță Stelian, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în contextul atribuirii către o persoană, reprezentată de inculpatul – persoană fizică, a unei suprafețe de teren intravilan de 6.100 mp ce aparținea Statului Român și care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziția Comisiei Locale.

La momentul respectiv, în localitatea Zalău, existau alte suprafețe de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului. În demersul său, inculpatul Potroviță Stelian ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-ar fi pus la dispoziție mai multe înscrisuri (documentația topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie. Ministerul Finanțelor Publice a precizat că se constituie parte civilă în cauză și solicită: în principal restituirea bunului în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii; în subsidiar, dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.

Prin infracțiunea săvârșită ar fi fost cauzat Statului Român un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adaugă lipsa de folosință a terenului în perioada aprilie 2011 – decembrie 2019, respectiv 444.080 lei). În cauză, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești. Stelian Potroviță a fost secretarul municipiului Zalău din anul 1992 până când s-a pensionat, în iunie 2018.

Foto © Magazin Sălăjean

 

 

13 Thoughts to “Stelian Potroviță va fi judecat la Tribunalul Maramureș”

 1. Anonim

  la fel de nevinovat ca cuibus mariana

  1. Anonim

   in urma cu 15-20 ani, facea „cadou” un teren pt casa, la un alt sef/director din plimarie. Nimica nu este pe gratis in lumea asta. Terenul era pe Sarmas, cam 5-6 arii. Acolo seful/directorul din primarie a ridicat din salariul lui, o mica VILA ! Imi amintesc ca avea biroul cum intri la impozite si taxe , prima usa pe dreapta ! Cica nu mai avem voie sa dam numele celor din primarie 🙂
   p.s. eram la topograf si eu cu documentatie si imi amintesc poveste spusa de cel care facea documentatia, cum era stresat sa nu o infunde el pt secretarul potrovita si celalalt director. Dar asta este istorie pana la urma. Faptele s-au priscris de mult, dar din istorie invatam multe.

 2. Urmeaza dosarul familie Cota

  care va ajunge si asta probabil sa fie judecat de instante din alte judete vecine. Da, stiu, prezumtia de nevinovatie, sa nu deranjam infractorii.

  1. Anonim

   ceea ce este bine ! la Salaj toti magistratii sunt manjiti cu rahat !

 3. Anonim

  Ase ai vrut sa iasa,,ca cuibus” sau ase o iesit…

 4. Anonim

  care este motibul abtinerii?

  1. Anonim

   judecatoarea si-a bagat deghetul in borcanul cu miere !
   sau o fi fost la acelasi masior? coafeza? si asta este adevaratul motiv !

 5. Anonim

  no tulai Doamne !
  in sfarsit mai fac astia un dosar cu care sa ne mai ameteasca un pic !
  p.s. ce se mai aude de samsarul de terenuri, acle politist, care „rezolva” orice in primaria Zalau? Dan RUS, parca ii spunea !!

 6. Anonim

  no asta subiect de presa ! cum se face ca judecatorii nu pot judeca? pai ei nu ar trebui sa se tina departe de cele lumesti? nu de aceea au acele venituri immense, uriase si pesniile speciale? sa stea deoparte de noi si sa poata judeca drept si correct ! in SPIRITUL legii si nu in LITERA legii !

 7. Pacat ca nu ati reusit sa redati si motivul abtinerii

  judecatorului respectiv…Tare ar fi interesant de aflat. Ca si motivui stramutarii procesului la Maramures (ceea ce inseamna ca au fost suspiciuni cu privire la impartialitatea tuturor judecatorilor instantei). Inca o data se dovedeste ca justitia e pentru catei, nu pentru dulai. Bine ca beneficiaza de tot felul de privilegii (inclsuiv pensii necontributive) pentru fuga de raspundere.

 8. Anonim

  toti magistratii, judecatori si procurori, cu foarte mici exceptii, sunt implicati direct sau indirect in afaceri curate si / sau necurate !!
  dar pe de alta parte, ei beneficiaza din partea statului de un „statut special” care le ofera o imunintate ridicate in fata legii, un statut social ridicat, un venit mai mult decat urias, pensii speciale mai mari ca si salariul, o mltime de late drepturi !!
  si ei pentru toate acestea, ar trebui sa sea deoparte de afaceri, de interlopi, de cei certati cu legea !
  dar ei nu se multumes cu cat au, ei se cred deasupra tuturor, si nu mai respcta nici macar regulile impuse de ei !

 9. Anonim

  la toti le este frica sa judece pe acest individ. la cate a facut si mai laes la cate secrete urate stie despre multi din Salaj, nu ma mir sda aiba un accident subit si sa nu apuce sa vorbeasca. !! intr-o tara normal, cu mafie cum e la noi, asa ar trebui sa se incheie acest process ! rapid si fara multa durere pt Potrivita ! si sa vezi atunci cum multi o sa sufle usurati ! dar cu gandul ca si ei pot avea „accidente nefericite” la un moment dat

 10. Anonim

  JUDECATORII NU POT JUDECA
  PROCURORII NU POT FACE UN DOSAR KALUMEA
  dar pot fi „speciali” independent, imuni, etc.

Leave a Comment