Start in proiectul vizand aria protejata Racas-Hida

Start in proiectul vizand aria protejata Racas-Hida

Un proiect cu finantare europeana cu durata de trei ani, ce are ca scop asigurarea managementului adecvat in aria naturala protejata de interes comunitar Racas-Hida, in vederea conservarii pe termen lung a patrimoniului natural si a dezvoltarii durabile a ariei va fi implementat, incepand cu 1 februarie, in zona amintita, situata pe teritoriul administrativ al comunelor Hida si Balan, din judetul nostru.

Proiectul, in valoare de peste un milion de lei, vizeaza gestionarea durabila a celor aproape 250 de hectare ale ariei naturale protejate Racas – Hida, care include paduri dacice de stejar si carpen si Poiana cu narcise, si va fi derulat de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean.

Contractul de finantare pentru acest proiect a fost semnat saptamana trecuta, el urmand a fi implementat, pentru o perioada de 36 de luni, incepand cu data de 1 februarie, a precizat, ieri, Aurica Grec, directorul APM Salaj. Conform acesteia, un alt obiectiv important este imbunatatirea gradului de informare a populatiei din zona asupra beneficiilor si oportunitatilor generate de administrarea eficienta a ariei protejate.

Aria naturala protejata de interes comunitar Racas – Hida este inclusa in reteaua ecologica europeana Natura 2000 si are 241 de hectare, atat in domeniu public, cat si privat de pe raza comunelor Racas si Hida.

In cadrul sitului se remarca Poiana cu narcise, ce acopera o suprafata de 1,5 hectare, arie naturala protejata de interes national, si care se afla pe cumpana de ape dintre valea Agrijului (la vest) si valea Almasului (la est), in principal spre obarsia vaii si paraului Jernau (afluent al Almasului), in pajistile umede de pe vai si din portiunea inferioara a versantilor.

Perioada de inflorire a narciselor, in conditiile de la Racas – Hida, este cuprinsa intre 28 aprilie – 25 mai. Padurile de stejar cu carpen joaca un rol primordial in conservarea narciselor in zona, contribuind pe de-o parte la drenarea naturala a acestor lunci, iar pe de alta parte la mentinerea unui grad ridicat de umiditate a solului si aerului, in tot cursul perioadei de vegetatie.

Alte articole

Leave a Comment