Stare de asediu la Urgente

Stare de asediu la UrgentePeste 280 de cazuri false au fost tratate in regim de urgenta, in doar trei zile. Motivul principal – la Urgenta e deschis non-stop, pe deasupra, e si gratis.

Peste 300 de bolnavi s-au prezentat la finele saptamanii trecute, la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Insa doar 15 la suta dintre cazuri au fost cu adevarat urgente, restul fiind cazuri cronice sau afectiuni minore care ar trebui tratate in policlinici sau in cabinetele medicilor de familie. Mai exact, din cele 339 de cazuri inregistrate la UPU, in perioada 15-17 ianuarie, doar 53 au fost cazuri reale de urgenta.

Cei mai multi care au solicitat serviciile medicale de urgenta au fost pacientii (49) prezentand plagi, fracturi, traumatisme, entorse si contuzii, 24 de bolnavi de amigdalita, iar alti 23 de bolnavi au fost diagnosticati cu gastrite. Cu afectiuni respiratorii s-au prezentat la Urgenta 15 bolnavi de pneumonie, tot 15 de bronsita si zece cu viroze respiratorii. Orice pacient care solicita serviciile medicale in regim de urgenta trebuie consultat.

Astfel se face ca personalul medical din cadrul UPU a spitalului se confrunta zilnic cu un numar foarte mare de bolnavi ce solicita ingrijiri medicale si care, in mod normal, ar trebui tratati de medicul de familie. S-au facut unele demersuri pentru a remedia aceasta problema, ca pacientii care apeleaza la serviciile medicale de urgenta, desi ar trebui sa se prezinte la medicul de familie, sa fie taxati. Din pacate, acest aspect nu s-a materializat, ne-a spus Codruta Puscas, purtatorul de cuvant al unitatii spitalicesti mentionate. Dintre cei peste 300 de pacienti inregistrati la UPU, 97 au necesitat tratament in regim de spitalizare.

Unii pacienti pur si simplu nu vor sa stea la rand la medicul de familie si prefera sa se prezinte la Urgenta. Altii nu platesc asigurari de sanatate, neavand acces la serviciile medicale obisnuite decat contra cost. Oricare ar fi motivele, salajenii gasesc solutii de a pacali sistemul de servicii de sanatate pentru a-si rezolva problemele intr-un timp cat mai scurt si cu efort minim. Astfel se face ca Urgenta spitalului este luata cu asalt la fiecare sfarsit de saptamana.

Alte articole

Leave a Comment