„Ştafeta Veteranilor” ajunge marţi la Zalău

Zălăuanii de toate vârstele sunt invitaţi marţi, 24 octombrie, de la ora 12, să se alăture voluntarilor din „Ştafeta Veteranilor”, pentru a aduce un omagiu militarilor care au fost răniţi sau şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţiuni. Voluntarii poartă ştafeta, reprezentată de tricolorul României, din Bucureşti, spre Carei, ultima localitate eliberată în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ştafeta va fi adusă la Zalău de alergători de la Cluj-Napoca, şi va fi preluată de patru militari de la Regimentul 69 Artilerie Mixtă Silvana din Şimleu.

Este vorba despre plt. maj. Florin Dârjan, plt. maj. Daniel Magdaş, fruntaş Andreea Inceu, toţi din Batalionul 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu”, şi fruntaş Andrei Crainic, din Batalionul 7 Aducătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, care vor duce drapelul la Carei, acolo unde, în 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Monumentul Ostaşului Român, este programat un ceremonial militar şi religios. Dârjan, Magdaş şi Inceu vor alerga în 24 şi 25 octombrie 85 de kilometri, în timp ce colega lor, Andreea Inceu, îi va însoţi pe bicicletă, pentru a le asigura alimentele şi energizantele de care vor avea nevoie.

Preluarea ştafetei va avea loc în cadrul unei festivităţi organizate în faţa Primăriei Zalău, la care vor lua parte oficialităţi locale, dar şi reprezentanţi ai structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Va urma o ceremonie în Cimitirul Eroilor, după care militarii sălăjeni vor porni ăn cursă.
După cum ne-a declarat plt. maj. Florin Dârjan, care se află la a patra participare la „Ştafeta Veteranilor”, „echipei Sălajului i se pot alătura toţi cei care vor să îşi aducă recunoştinţa militarilor care şi-au jertfit viaţa sau sănătatea pentru patrie în orice timp sau loc unde neamul acesta a fost purtat de vremuri. Doritorii pot alerga alături de noi pe orice distanţă între Zalău şi Carei”. O altă modalitate prin care pot sprijini acest demers de suflet o reprezintă donaţiile. „Se pot dona sume de bani, indiferent de valoare, pe pagina de fundraising deschisă pentru acest eveniment pe www.invictusromania.galantom.ro, punând, astfel, umărul, la sprijnirea participării României la Jocurile Paralimpice Invictus din 2018”, precizează plutonierul major.

Această amplă acţiune ce are ca scop promovarea valorilor naţionale şi respectul faţă de veteranii şi eroii de atunci, dar şi de acum ai României a ajuns la a patra ediţie şi mobilizează peste 100 de voluntari alergători „Invictus”, biciclişti însoţitori şi coordonatori. „Ştafeta Veteranilor” reprezintă o alergare în ştafetă pe 2.396 de kilometri, împărţiţi în 35 de tronsoane de 35-130 kilometri.
Ştafeta Veteranilor este organizată de Asociaţia Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociaţii ale veteranilor de război şi ale cadrelor militare în rezervă şi retragere şi reprezintă un gest de recunoştinţă în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

Leave a Comment