Specialiştii au evaluat pagubele produse de furtună la bisericile de lemn din judeţ

Furtuna care a măturat Sălajul duminică, 17 septembrie, a produs distrugeri şi pagube considerabile la bisericile de lemn din localităţile Poarta Sălajului şi Lozna.
În urma verificărilor efectuate de către reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, de către arhitectul şef al Judeţului şi un expert restaurator atestat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, s-a concluzionat că la Biserica de lemn „Sinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poarta Sălajului, vântul puternic a desprins coiful și galeria turnului, care s-au prăbușit peste acoperiș, distrugând partea de nord și cea de nord-est unde s-au frânt căpriorii. La Biserica de lemn de la Lozna, furtuna a smuls coiful turnului, care a căzut la pământ fără a produce mari stricăciuni bisericii. Coama acoperișului a fost ușor deteriorată în partea de est, spre altar.
Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei pentru Cultură Sălaj, „s-au luat primele măsuri pentru asigurarea unei minime protecții, până la intervențiile de urgență premergătoare lucrărilor de restaurare, fiind necesară elaborarea unui proiect tehnic și obținerea unor fonduri pentru refacerea monumentelor”. De asemenea, vor fi întocmite dosare de restaurare în regim de urgenţă, care vor fi depuse la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în vederea alocării de fonduri.

One Thought to “Specialiştii au evaluat pagubele produse de furtună la bisericile de lemn din judeţ”

  1. un nemultumit

    asta e urgenta in acest moment? oamenii cu casele distruse nu primesc ajutor financiar si se pare ca nici despagubiri de la asigurari si pe voi va preocupa o biserica ? voi primii tot timpul, pentru toate prostiile…? credeti ca doar voi meritati toata atentia si sprijinul?

Leave a Comment