Sinistraţii din Almaşu nu vor să îşi abandoneze casele

Un număr de 12 familii din comuna Almaşu s-au trezit cu casele complet distruse, în vară, în urma inundaţiilor din 10 iunie, însă deşi autorităţile locale şi judeţene au conceput o strategie prin care sinistraţilor să li se asigure barăci, aceştia nu vor să îşi abandoneze casele. Temporar, oamenii evacuaţi din imobile de echipajele pentru situaţii de urgenţă au fost cazaţi în Căminul Cultural, unde au putut rămâne până la calmarea cât de cât a situaţiei, însă o soluţie a trebuit identificată pentru întreaga situaţie întrucât imobilul este prins într-un proiect de modernizare, iar lucrările trebuiau să înceapă în vară.
Varianta asupra căreia au căzut de acord autorităţile locale, împreună cu reprezentanţii Prefecturii Sălaj constă în asigurarea unor locuinţe sociale, sub forma unor module (barăci, n.r.) de genul celor amplasate pe şantiere, spre uzul muncitorilor. Aceste locuinţe erau destinate iniţial pentru şapte familii (36 de persoane, n.r.) ale căror imobile au fost cele mai calamitate de inundaţii şi ar fi trebuit amplasate pe un teren de pe raza localităţii. Mai exact, se intenţiona cumpărarea în primă fază a două barăci, fiecare putând deveni casă pentru patru familii, ulterior urmând să fie rezolvată problema şi pentru restul familiilor de sinistraţi.
Cum planul de acasă nu se potriveşte cu cel din târg, nici ideea oficialităţilor nu a fost îmbrăţişată de localnicii din Almaşu. Decât să stea în casele de tip modul, aceştia au preferat să se reîntoarcă în propriile locuinţe şi să încerce să repare, aşa cum au putut, ceea ce a distrus viitura, a declarat primarul comunei Almaşu, Daniel Ţuruca. „Cei mai mulţi dintre oameni nu vor să audă de barăci. Şi-au refăcut cum au putut casele şi s-au reîntors în ele. Refuză să le părăsească”, a spus edilul şef.
Imobilele respective sunt, însă, nesigure pentru cei care caută în ele un acoperiş deasupra capului, astfel că edilii comunei au întors şi au sucit lucrurile astfel încât să ajungă cu sinistraţii la un compromis. „Am demarat un proiect prin care să fie construite locuinţe de tip social, care să nu fie sub formă de modul, ci case clasice. Cu asta oamenii ar fi împăcaţi şi ar accepta mai uşor să se mute. Pentru aceasta, mai trebuie să găsim sursă de finanţare”, a declarat primarul Daniel Ţuruca.
În urma calamităţilor din vară, conducerea Prefecturii Sălaj a cerut sprijin Executivului pentru ca satele din comuna Almaşu să poată reface ceea ce a fost distrus de viitură, dar în ciuda mai multor discuţii avute cu autorităţile centrale asupra acestui subiect, abia anul viitor ar putea fi alocaţi banii solicitaţi. „Prefectul Filonaş Chiş s-a aflat zilele trecute la Bucureşti şi, printre subiectele abordate cu reprezentanţii Executivului, s-a numărat şi situaţia din Almaşu. Astfel, se va promulga o Hotărâre de Guvern privind alocarea unui sprijin financiar pentru refacerea podurilor distruse de inundaţii, lucru necesar având în vedere că foarte multe din aceste legături au fost distruse. Este posibil ca Hotărârea de Guvern să fie promulgată până la finalul acestui an, dar fondurile vor ajunge în judeţ abia în 2013, dată fiind situaţia financiară a anului în curs”, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sălaj, Oana Ciobanu.
În Sălaj, în urma inundaţiilor din 10 iunie, au fost afectate 55 de case, iar din acestea, 12 – aflate în comuna Almaşu – au fost distruse complet, nemaiputând fi locuite.

Leave a Comment