Scutiri la impozitul pe profitul reinvestit

Scutiri la impozitul pe profitul reinvestitAgentii economici ar putea fi scutiti de impozitul pe profitul reinvestit. Ei vor avea obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice achizitionate prin reinvestirea profitului cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare. In cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele investite se va recalcula impozitul pe profit si se vor stabili majorari de intarziere.

Firmele salajene ar putea scapa de impozitul pe profitul reinvestit, in cazul in care proiectul de lege care prevede acest lucru s-ar concretiza intr-un act normativ. Proiectul privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor si sustinerea mediului de afaceri prevede ca masura pentru sustinerea mediului de afaceri, in scopul depasirii dificultatilor financiare si relansarii circuitului comercial, scutirea de impozit a profitului reinvestit. Propunerea scutirii impozitului reinvestit se va putea aplica numai in cazul profitului reinvestit in productia sau echipamentele tehnologice – masini, utilaje si instalatii de lucru.

Profitul astfel reinvestit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva. Pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2009, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in echipamentele tehnologice sau achizitionate dupa 1 octombrie 2009. In ceea ce priveste contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea. Scutirea de impozit se va calcula trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfirsitul exercitiului financiar. Daca la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, atunci regularizarea profitului investit nu se va realiza, nici contribuabilul nu va mai fi obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.

Contribuabilii care vor beneficia de scutirea de impozit pe profitul reinvestit vor avea obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare, potrivit catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. In cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se va recalcula impozitul pe profit si se vor stabili majorari de intarziere, de la data aplicarii facilitatii. Nu vor intra sub incidenta acestor prevederi ale proiectului de lege echipamentele transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si activele instrainate in cadrul procedurii de faliment.

Leave a Comment