Scolioza si cifoza incep in primii ani de scoala

Scolioza si cifoza incep in primii ani de scoalaPrimii ani de scoala inseamna pentru un copil si un posibil debut al unor boli ce afecteaza coloana vertebrala, deformand-o. Statul ore in sir in banca, pozitia necorespunzatoare a corpului si mai putina miscare decat in perioada cand lectiile si pregatirea lor nu erau in program pot cauza copilului probleme de sanatate care se pot agrava daca nu sunt depistate la timp. Scolioza si cifoza sunt doua asemenea afectiuni ale coloanei vertebrale, care, ignorate, pot duce la complicatii grave.

Cel mai frecvent, asa-numitele deformari de ax ale coloanei vertebrale apar intre 9-11 ani, perioada de cursuri primare, cand corpul copilului invata gresit pozitii deficitare de stat in banca. Aplecarea prea mult asupra caietului, umerii lasati, caratatul ghiozdanului greu, miscarea mai putina cauzeaza probleme ale coloanei vertebrale care ar trebui sa fie depistate nu doar de parinti, ci si de medicii din scoli. Din nefericire, insa, in Romania nu exista o preocupare pentru depistarea precoce a acestor boli si ele scapa medicilor scolari. Ca urmare, doar parintii sunt in masura sa identifice simptomele care arata ca micutii dezvolta aceste afectiuni.

Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, anul trecut, in judet au fost diagnosticati cu cifoza opt copii de pana la 14 ani, in timp ce diagnosticul de scolioza a fost pus in alte 23 de cazuri (15 la fete).

Nedepistate la timp, bolile se pot agrava, iar tratamentul este in aceste cazuri mai dificil si cu efecte mai putine. Aspectul nu este de neglijat, dat fiind ca tot anul trecut, au fost identificate 30 de cazuri de cifoza (din care 15 femei) la categoria de varsta 15-64 de ani, iar cu scolioza

Leave a Comment