Sălajul, lovit de fenomenul de „îmbătrânire demografică”

Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit, marţi, 12 martie, şedinţa lunară a Comisiei de Dialog Social, sub coordonarea subprefectului Vegh Alexandru.

Pe ordinea de zi s-au aflat o informare privind starea de sănătate a populației județului Sălaj, realizată de directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj – Ligia Marincaş şi o informare privind asigurarea pachetelor minim și de bază în sistemul de sănătate a județului Sălaj, în prezentarea directorul Casei Judeţene de Sănate Sălaj – Olga Stana.

Ligia Marincaş a precizat faptul că, analizând datele statistice judeţene din perioada 2012-2018, se constată o scăderea populaţiei cu circa 2% şi un fenomen de „îmbătrânire demografică”, respectiv o creştere a ponderii populaţiei cu vârstă înaintată, în condiţiile unui spor natural negativ şi a unei natalităţi relativ constante.

Directorul DSP Sălaj a adăugat faptul că, în continuare, opt comune din Sălaj nu au medic de familie, dar autorităţile locale, în colaborare cu cele judeţene, fac eforturi pentru remedierea situaţiei.

În ceea ce priveşte adresabilitatea populaţiei la serviciile medicale din cadrul UPU-SMURD, Ligia Marincaş a subliniat faptul că doar 6-7% din pacienţi au urgenţe reale.

Prezent la întâlnirea de marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a precizat faptul că, în 2018, instituţia pe care o reprezintă a investit 2,5 milioane de lei în aparatură performantă pentru Spitalul Judeţean, în bugetul 2019 fiind prevăzută o sumă de 14 milioane de lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală.

Preşedintele CJ Sălaj a adăugat că, în condiţiile în care salariul mediu net al angajaţilor din cadrul Spitalului judeţean de Urgenţă Zalău este de 4.800 de lei, se aşteaptă la o creştere a calităţii serviciilor.

Alte articole

2 Thoughts to “Sălajul, lovit de fenomenul de „îmbătrânire demografică””

  1. Anonim

    imbatranire din cauza lui marc, vegh si compania, mwie psd-udmr

  2. Anonim

    pai da ca securistul marc si gasca comunista a alungat toti tinerii din Salaj. Rusine ma jigodii comuniste, aveti salarii de 10 000 de euro pe luna, si trandaviti ca taraturile societatii de bugetari. jeguri umane, psd comunisti borati.

Leave a Comment