Salajul are bani pentru inca 43 de case eco

Salajul are bani pentru inca 43 de case eco

43 de salajeni mai pot beneficia de finantare pentru a-si instala sisteme de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila, a anuntat ieri, Aurica Grec, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj. Potrivit spuselor sale, pana in prezent, au fost depuse 291 de dosare, dintre care 248 pentru panouri solare, 42, pentru centrale termice cu peleti si doar unul pentru pompe de caldura. Administratia Fondului de Mediu a analizat in doua etape dosarele salajenilor si a aprobat pana acum 165 de cereri, iar pe alte patru le-a respins. Ne situam printre judetele fruntase din tara din punct de vedere al numarului de cereri, semn ca salajenii sunt animati de spiritul ecologic, a mai spus oficialul APM Salaj.

Prin Casa Verde, Salajului i-au fost alocati, intr-o prima faza, circa 1,26 milioane de lei, suma ce a fost suplimentata in doua randuri, cu 681.000 de lei, gratie succesului de care s-a bucurat programul la nivel de judet. Si, dupa cum sustine Aurica Grec, nu este exclus ca fondurile sa fie suplimentate inca o data.

Directorul APM Salaj a tinut sa precizeze ca solicitantii ale caror cereri au fost aprobate trebuie sa se prezinte la sediul institutiei, in termen de 60 de zile de la data publicarii pe site-ul www.afm.ro a listei dosarelor de finantare aprobate, pentru semnarea contractului de finantare nerambursabila.

In caz contrar, se va considera ca au renuntat la finantarea aprobata. Pana acum, 90 de salajeni si-au semnat contractele de finantare, iar trei au efectuat deja lucrarile propuse prin proiect si au cerut decontarea sumelor ce li se cuvin.

In curand, biserici verzi

Lansat pentru a veni in sprijinul persoanelor fizice, Casa Verde a fost extins, astfel incat in lista beneficiarilor au fost incluse primariile, institutiile publice si bisericile. Sustinerea statului acopera pana la 90 la suta din cheltuielile eligibile ale proiectului. Pentru institutiile publice, cuantumul finantarii nu poate depasi 2 milioane de lei, pentru unitatile de cult este de maxim 500.000 de lei, in timp ce unitatile administrativ-teritoriale vor primi intre 500.000 si 4 milioane de lei, in functie de numarul de locuitori.

Deocamdata, sustine Aurica Grec, programul destinat persoanelor juridice nu este activ.

Alte articole

Leave a Comment