Salajenii pot deveni donatori voluntari de celule stem

Salajenii pot deveni donatori voluntari de celule stem

Odata cu infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, romanii cu afectiuni hematologice au sanse mai multe de supravietuire. Aceste boli ale sangelui sunt toate complicate, cea mai cunoscuta din ele fiind leucemia. Salajenii care doresc sa devina potentiali donatori si sa salveze vieti se pot inscrie doar in Cluj Napoca, aici aflandu-se unul din centrele in care se face recrutarea medicala a potentialilor donatori.

Dupa modelul tarilor vestice, Ministerul Sanatatii a creat Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, cu scopul gasirii de donatori compatibili pentru bolnavii care au nevoie de transplant medular. Este vorba de pacientii cu leucemie – maduva osoasa produce prea multe leucocite (celule albe), care nu-si mai indeplinesc functia de a apara organismul de infectii – sau de cei cu boli ereditare, printre care se numara aplazia medulara – afectiune caracterizata printr-o rarefiere a maduvei osoase, care nu mai poate produce celule suse, forma de origine a celulelor sangvine, iar consecinta este diminuarea numarului de globule rosii si albe.

Persoanele care sufera de aceste afectiuni grave au neaparata nevoie de transplantul de celule stem din maduva osoasa sau din sangele periferic, care permit refacerea sistemului imunitar. Salvarea acestor bolnavi este cu atat mai posibila cu cat studiile realizate la nivel international arata ca 60-70 la suta din transplanturile de maduva osoasa au fost reusite.

Maduva osoasa nu are legatura cu maduva spinarii

Pentru a veni in intampinarea temerilor populatiei referitoare la durere, in timpul transplantului, sau la riscul de a ramane cu paralizii, reprezentantii Ministerului Sanatatii au subliniat ca maduva osoasa nu are nimic in comun cu maduva spinarii. Transplantul de celule stem din maduva osoasa presupune inlocuirea completa a maduvei osoase a bolnavului cu celulele sanatoase ale donatorului.

Leave a Comment