Sălăjeni, atenție! Noi restricții în localitățile necarantinate

O serie de restricții care trebuie respectate de toți cetățenii, pentru combaterea pandemiei cauzat de noul coronavirus, au intrat în vigoare începând de luni, 9 noiembrie, la nivel național. Noile reglementări sunt valabile 30 de zile, urmând ca la finalul acestei perioade, în funcție de evoluția situației epidemiologice să se decidă, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Astfel, purtarea măștii de protecție în spațiile publice, comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, este obligatorie pe întreg teritoriul țării  (inclusiv în județul Sălaj), pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Sunt interzise reuniunile prilejuite de sărbători, respective aniversări și petreceri, în spații închise și deschise, atât în spații publice, cât și private. De asemenea, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 23 – 5, cu excepția deplasărilor în interes profesional, pentru asistență medicală sau achiziționarea de medicamente, pentru asistența unor persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, pentru îngrijirea copilului sau în caz de deces al unui membru de familie. Tot o excepție reprezintă și călătoriile, precum cele cu trenul, avionul, autocare sau alte mijloace de transport, care se desfășoară în intervalul orar 23 – 5, având ca justificare biletele sau modalitatea de achitare a călătoriei. Pentru justificarea circulației în intervalul restricționat (23 – 5), persoanele sunt obligate să prezinte după caz: legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele; data nașterii; adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale; motivul deplasării; data completării și semnătura. Potrivit Instituției Prefectului Sălaj, tot începând de luni, 9 noiembrie, angajatorii dispun organizarea muncii în regim de telemuncă, acolo unde este posibil acest lucru, iar programul de lucru al instituțiilor sau din sistemul privat unde își desfășoară activitatea cel puțin 50 de salariați, trebuie organizat astfel încât personalul să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră. De asemenea, activitățile economice din piețe agroalimentare care se desfășoară în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile sunt suspendate (prin spații închise se înțelege cele care au un acoperiș, plafon sau tavan și sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent).

Activitățile de comerț și prestări servicii de la 5-21

Conform sursei precizate, operatorii economici care desfășoară activități de comerț sau prestări servicii în spații închise sau deschise, publice sau private, au obligația de a-și organiza și desfășura activitatea în intervalul orar 5 – 21. Farmaciile, benzinăriile și operatorii economici care au ca activitate livrarea de produse la domiciliu, își pot desfășura activitatea în regim normal, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt PERMISE în spațiile special destinate în EXTERIORUL clădirilor, ÎN AER LIBER. Este necesară asigurarea unei distanțe de minimum 2m între mese și este permisă participarea a maximum șase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

 

Leave a Comment