Restituirea proprietatilor in Salaj, o ecuatie cu prea multe necunoscute

Restituirea proprietatilor in Salaj, o ecuatie cu prea multe necunoscute

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Anca Opre, s-a aflat, vineri, in Salaj. Prezenta sa in judetul nostru a fost legata de proiectul ANRP privind continuarea Programului de Audiente Locale. Astfel, delegatia ANRP s-a intalnit cu o parte dintre oficialitatile judetului nostru, in speta cu prefectul Ionel Ciunt si primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, cerandu-le acestora sa se implice in cadrul Programului de Audiente Locale. Acest Program s-a desfasurat, vineri, incepand cu ora ora 12, la Prefectura Salaj. Conform reprezentantilor ANRP, programul de audiente la nivel local are drept scop reducerea timpului de rezolvare a dosarelor petentilor, dar si preluarea cu mai multa operativitate a sesizarilor acestora.

In alta ordine de idei, in ziua vizitei sale in Salaj, presedintele ANRP, Anca Opre, a participat, alaturi de prefectul de Salaj, Ionel Ciunt, la o conferinta de presa, in cadrul careia au fost prezentate cateva situatii privind retrocedarile in judetul nostru. In ceea ce priveste stadiul aplicarii legislatiei in domeniul fondului funciar in Salaj, in baza ultimelor raportari facute de Prefectura, Anca Opre a precizat ca in judetul nostru au fost depuse 15.723 de cereri de restituire, din care au ramas nesolutionate de catre comisiile locale de fond funciar 32 de petitii. Din aceleasi raportari reiese ca suprafata de teren validata pentru restituire in natura este de 27.362 de hectare, din care 8.565 hectare de teren agricol si 18.797 hectare de teren forestier.

In ceea ce priveste situatia dosarelor inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, intocmite in vederea acordarii de despagubiri pentru notificarile depuse in baza legii 10/2001, in judetul Salaj, precizez ca, pana la data de 21 iulie 2009, au fost inregistrate 447 de dosare, a facut cunoscut Anca Opre. Din numarul amintit de dosare depuse la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, 138 sunt in asteptare, nefiind analizate inca, in timp ce 187 de dosare sunt aflate in lucru si, deocamdata, neaprobate. Potrivit presedintelui ANRP, 11 dosare au fost returnate entitatilor emitente, intrucat nu respectau prevederile legale. Totusi, au fost aprobate, in vederea emiterii titlului de despagubire, un numar de 111 dosare.

Cat priveste stadiul acordarii despagubirilor in numerar pentru judetul nostru, pana in prezent, au fost inregistrate 143 de dosare cu cereri de optiune, doar pentru despagubiri in numerar, a caror valoare este in cuantum de peste 4,25 milioane de lei. In acest sens, au fost emise titluri de plata si, totodata au fost acordate despagubiri in numerar pentru 39 de dosare, in valoare de 1,366 milioane de lei, a spus Anca Opre.

In ceea ce priveste retrocedarea de imobile in judetul Salaj, dintr-un numar de 92 de cereri depuse, au fost solutionate doar 33. Astfel, din cele 12 cereri depuse de Biserica Romano-Catolica, a fost solutionata doar una. Biserica Greco-Catolica a revendicat 305 imobile si i-au fost retrocedate 15. In aceeasi situatie se afla si Biserica Reformata, careia din 41 de cereri, i-au fost solutionate 22.

Prezent la conferinta de presa, prefectul de Salaj, Ionel Ciunt, a precizat ca a pus la dispozitia reprezentantilor ANRP dosarul legat de retrocedarea Colegiului Silvania, dosar aflat intr-o situatie ambigua inca din 2003. Situatia de incertitudine in care sunt atat cei care revendica imobilul respectiv, cat si cei care il administreaza, trebuie sa inceteze. Am promisiunea ca reprezentantii ANRP vor incerca sa remedieze problema, cat de curand, a spus prefectul, care a adaugat ca a pus la dispozitia presedintelui Autoritatii toate documentele necesare, astfel incat institutia amintita sa poata lua o decizie in acest caz.

Leave a Comment