Racz Zoltan, zălăuanul care a pedalat 1.200 de kilometri în faimoasa tură de ciclism Paris – Brest – Paris

Racz Zoltan are 48 de ani și este zălăuanul care a pedalat peste 1.200 de kilometri în celebra cursă Paris – Brest – Paris, cea mai faimoasa tură ciclistă de anduranţă, fiind considerată „monumentul” turelor din această categorie a ciclismului: 1.200 de kilometri, limita de timp pentru parcurgerea traseului fiind de 90 de ore. Zoli a parcurs cei 1.200 de kilometri în 87 de ore.

Zoltan este economist și practician în insolvență, iar în cea mai mare parte a timpului liber face mișcare, pedalează sau aleargă. Nu mai știu sigur când l-am întâlnit prima oară pe Zoli, dar știu sigur că mi l-a prezentat Cristi Nechita, un bun prieten și tovarăș de alergare. Am alergat de multe ori împreună cu Zoli. Dacă e să mai și glumim, Zoli îmi părea omul care vorbește mult și repede. Mi-a trebuit ceva timp să mă obișnuiesc cu el în alergare. Știam că uneori pedalează mult, face mișcare cu bicicleta, parcurge distanțe destul de mari, dar nu știam că se pregătește de una dintre cele mai dificile competiții de ciclism din Europa. Am aflat întâmplător. O știre apărută în presa clujeană îi menționa pe cicliștii amatori din România care urmau să pedaleze la Paris. Mi-a „sărit în ochi” numele zălăuanului. Am pus mâna pe telefon și așa am aflat că da, Zoli va participa la cursa infernală din Franța. Am așteptat încheierea concursului, iar apoi am pus mâna pe reportofon pentru a afla povestea. Zoli mi-a spus că a fost o cursă grea, că fiecare concurent trebuie să-și dozeze cât mai bine energia pentru a parcurge traseul, pentru a ajunge la linia de sosire.

Iar zălăuanul a reușit asta în mai puțin de 90 de ore. L-am întrebat pe Zoli cât și cum s-a pregătit pentru această cursă. Pregătirea nu a fost una specială, iar asta pentru că Zoli face săptămânal mișcare. Eu îl știu doar de la alergare. Așa l-am întâlnit și la Porolissum Trail, un eveniment de excepție, cred eu, o competiție organizată de sportiva Paula Todoran și de zălăuanul Ciprian Bolgar. La ediția din acest an a cursei de ciclism din Paris au fost așteptați aproximativ 8.000 de participanți din întreaga lume.

Sursa foto: arhivă personală Racz Zoltan

8 Thoughts to “Racz Zoltan, zălăuanul care a pedalat 1.200 de kilometri în faimoasa tură de ciclism Paris – Brest – Paris”

 1. […] Racz Zoltan are 48 de ani și este zălăuanul care a pedalat peste 1.200 de kilometri în celebra cursă Paris – Brest – Paris, cea mai faimoasa tură ciclistă de anduranţă, fiind considerată „monumentul” turelor din această categorie a ciclismului: 1.200 de kilometri, limita de timp pentru parcurgerea traseului fiind de 90 de ore. Zoli a parcurs cei 1.200 de kilometri în 87 de ore. Zoltan este economist și practician în insolvență, iar în cea mai mare parte a timpului liber face mișcare, pedalează sau aleargă. Nu mai știu sigur… Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  Felicitari Zoly !

 3. Clement Roman

  Felicitări d-le Racz !!

 4. elena musca

  Felicitări din toată inima, dragă Zoli!💐

  1. Racz Zolltan

   Multumesc!

 5. Racz Zoltan

  Daca voi putea voi participa de fiecare data la acest eveniment care se organizeaza o data la 4 ani. Am fost si cu 4 ani in urma si vreau sa fac o traditie din participarea mea. Este pe de parte cea mai frumoasa tura cu bicicleta din lume. Insa sa nu va imaginati ca este o tura usoara. Si totusi abia astept sa ma intorc inapoi.

Leave a Comment