Protejati copiii: nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra!

Protejati copiii: nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra!Pentru a marca Ziua Nationala fara Tutun, stabilita in fiecare an pentru a treia zi de joi din luna noiembrie, reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in colaborare cu institutiile partenere: Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, Directia de Sanatate Publica si Crucea Rosie – Filiala Salaj, organizeaza in aceasta saptamana o serie de activitati adresate tinerilor si nu numai.

Potrivit coordonatorului centrului, Valer Merce, Ziua Nationala fara Tutun ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producatoare de tutun, demersurile forurilor internationale privind lupta impotriva raspandirii bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia de a trai sanatos.

Pentru anul 2010 a fost propusa la nivel national tema – Protejati copiii: nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra!, stiut fiind faptul ca fumatul parintilor expune membrii familiei, copiii in special, la o serie intreaga de urmari extrem de periculoase. Deoarece copiii nu se pot proteja singuri, tine de responsabilitatea parintilor, in primul rand, apoi a specialistilor, de a lua masurile necesare in vederea pastrarii sanatatii copiilor, a precizat Valer Merce.

Astfel, vor fi organizate sesiuni de informare in mediul educational adresate elevilor de la Scolile Gimnaziale Gheorghe Lazar, Mihai Eminescu, Simion Barnutiu si Corneliu Coposu din Zalau, si scolile Lucian Blaga si Grupul Scolar Octavian Goga din Jibou. In cursul zilei de joi, la sediul Crucii Rosii – Filiala Salaj, este programata o masa rotunda cu tema Protejati copiii: nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra!, la care sunt invitati sa participe specialisti si grupuri de tineri liceeni.

De asemenea, in aceste zile se desfasoara si un concurs de postere antitutun, realizat de elevii Colegiului National Silvania Zalau, si competitia sportiva – campionat de tenis de masa cu participarea elevilor Scolii Gimnaziale Simion Barnutiu Zalau.

Tot pentru a marca Ziua Nationala fara Tutun, va fi organizata o intalnire interactiva intre specialisti si tineri pe teme legate de consumul de tutun, activitate organizata de Scoala Gimnaziala Silvania Simleu Silvaniei, Cabinetul medical scolar al acesteia si Consiliul Local al Copiilor si Tinerilor Simleu Silvaniei. De asemenea, voluntari ai CPECA si ai Crucii Rosii, vor fi impartite pe strada materiale informative referitoare la nocivitatea fumatului.

Alte articole

Leave a Comment