Protecţia Copilului nu mai are bani pentru plata salariilor

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj a solicitat administraţiei judeţene alocarea a aproape 4 milioane de lei pentru plata cheltuielilor de personal aferente lunii octombrie şi a cheltuielilor cu utilităţile lunii septembrie, precum şi plăţii facturilor de alimente, medicamente şi materiale sanitare din perioada septembrie-octombrie. Demersul vine în contextul în care bugetul aprobat acoperă doar 80 la sută din necesarul aferent anului în curs, conform HG 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale.

Un proiect de hotărâre privind acest demers va fi supus votului aleşilor judeţeni în şedinţa de marţi, 31 octombrie. Circa 1,5 milioane ar urma să fie asiguraţi, temporar, din fondul programului „Fructe în şcoli”, aflat, deocamdată, în stand-by, iar diferenţa de 2,4 milioane de lei, din fondul de rezervă la dispoziţia CJ Sălaj, până la rectificarea bugetului de stat.

După cum ne-a declarat Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj, circa 2,5 milioane de lei din cei 3,95 milioane ceruţi de la Consiliului Judeţean ar urma să fie destinaţi pentru plata salariilor celor peste 800 de lucrători din sistem, diferenţa fiind necesară asigurării cheltuielilor cu persoanele instituţionalizate în cele patru centre de adulţi şi cinci centre de copii din subordine. Şefa instituţiei susţine că s-a ajuns în această situaţie întrucât fondurile asigurate de către stat au fost insuficiente, astfel că autorităţilor judeţene le-a revenit misiunea de a completa sumele lipsă. „Deşi standardele minime de cost pentru serviciile sociale destinate copiilor şi adulţilor nu s-au modificat pentru acest an, nu am primit din bugetul de stat fondurile necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor pentru 2017. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, eram la limită cu sumele, iar CJ Sălaj putea să asigure o contribuţie de doar 10 procente din buget şi nu de 30 la sută cum se întâmplă. Sperăm într-o rectificare de buget care să asigure plata salariilor aferente lunii noiembrie şi a cheltuielilor pe ultimele două luni din an”, a declarat Milaş.

Alte articole

Leave a Comment