Proiectul „O masă caldă” caută voluntari în Zalău

Proiectul „O masă caldă”, prin care persoanele aflate în situaţii dificile primesc gratuit o masă caldă, a ajuns şi în Zalău. Graţie implicării voluntarilor asociaţiei cu acelaşi nume şi a celor de la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” din Zalău, care au pus la dispoziţie cantina unităţii, din luna mai a acestui an, la fiecare sfârşit de săptămână 100 de persoane – copii din familii cu dificultăți financiare, oameni fără adăpost sau care se află la limita sărăciei – primesc o porţie de mâncare caldă. „Oricine poate beneficia de o masă caldă. Nu privim la etnia, vârsta, condiția materială sau la îmbrăcămintea celor care vin să primească mâncare. Hrana este o nevoie de bază și cei care vin la cantinele noastre chiar au nevoie de ea”, mărturiseşte Cosmina Paul, tânăra din Zalău care a iniţiat acest proiect, în 2013, la Cluj-Napoca.

Cosmina a fost cea care, în urmă cu cinci ani, a reuşit să mobilizeze mai mulţi voluntari pentru a găti pentru persoanele cu venituri reduse. Au început cu 100 de lei şi 50 de caserole de mâncare gătită în bucătăria cantinei sociale a Primăriei Cluj-Napoca. De atunci, proiectul s-a extins, în Cluj funcţionând în prezent nu mai puţin de patru cantine, altele fiind deschise în Bucureşti (două), Bistriţa, Satu Mare, Adjud, Constanţa şi Zalău, asigurând săptămânal hrană pentru mai mult de 900 de oameni. În total, aproape 70.000 de porţii au fost preparate şi distribuite celor în nevoie.

Dacă la Cluj, numărul celor care doresc să se alăture proiectului este foarte mare, fiind creată o listă de aşteptare întinsă pe 10 luni, la Zalău, în schimb, voluntarii nu se înghesuie. Apelurile lansate reprezentanţilor companiilor mari din municipiu şi bisericilor au rămas fără ecou. Au ales, în schimb, să întindă o mână de ajutor grupuri de pensionari, de tineri şi angajaţii unei mici firme, aceştia din urmă oferindu-se să asigure o dată pe lună cele 100 de porţii necesare. „O masă caldă” Zalău este coordonată de către Radu Pădurean şi Ciprian Ghiurco.

250 de lei pentru 100 de porţii de mâncare

„În alte oraşe, implicarea în proiectul O masă caldă este văzută ca o activitate de team-building; mai sunt cazuri în care o persoană alege să îşi doneze ziua de naştere şi, împreună cu prietenii săi cumpără cele necesare şi găteşte pentru cei nevoiaşi. Pregătirea mesei durează până la două ore şi jumătate, pentru o echipă fiind nevoie de 4-7 persoane”, precizează Cosmina Paul.

Potrivit spuselor sale, pentru asigurarea celor 100 de porţii de mâncare este nevoie de 250 de lei, sumă pe care o acoperă „bucătarii” voluntari sau, la nevoie, Asociaţia, din donaţii. În limita celor 2,5 lei, voluntarii pregătesc preparate precum cartofi țărănești cu cârnați şi castraveți murați, paste cu carne de pui și salată de varză, orez cu legume și carne, varză călită cu cârnaţi, tocăniță de legume cu carne de porc și couscous. „Meniul este la alegerea celor care gătesc, dar, la nevoie, se pot inspira din propunerile Asociaţiei. Important este ca porţia să aibă carne, carbohidraţi şi legume”, explică zălăuanca. Bucatele sunt împărţite persoanelor de la Centrul de zi „Tinereţe fără bătrâneţe” din Zalău, locatarilor din blocurilor sociale şi familiilor nevoiaşe.

Cosmina Paul mărturiseşte că şi-ar fi dorit ca proiectul „O masă caldă” să ajungă mai repede în Zalău, însă acest lucru nu a fost posibil din cauză că nu au identificat un spaţiu pentru gătit. Cei care doresc să se alăture acestei iniţiative civice şi o pot face la email omasacaldazalau@gmail.com sau la numărul de telefon 0724-365.588.

Alte articole

3 Thoughts to “Proiectul „O masă caldă” caută voluntari în Zalău”

  1. Anonim

    „unei mici firme” … nu suna deloc bine, poate ati vrut sa spune-ti … „angajatii unei firme de soft din Zalau”…

  2. Sandor

    Doresc sa ajut,v-am scris email.

  3. G

    Mda, pe lângă ajutoare sociale mai dati-le și mâncare la maronii că a mai lucra pwla in tara asta. Prefer sa nu.

Leave a Comment