Proiect de lege fără precedent: sunt vizați cei care își abandonează părinții, bunicii și străbunicii

Peste 70  de senatori și deputați, în majoritate PSD vor să promulge o nouă lege, deocamdată aflată în faza de proiect, o lege ce vizează persoanele în vârstă. Este vorba despre „Legea recunoștinței între generații”, care îi obligă pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie. Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în 27 iunie, iar în 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat. Inițiatorii susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților.

Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească. Unul dintre articolele din acest proiect se numește ”obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții”. Acesta introduce obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține ”părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”.

”Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat”. Judecătorii vor stabili sumele Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de către instanță, ”ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”. Copiii vor plăti tratamentele părinților și bunicilor În circumstanțe excepționale, precum boli grave, handicap sever, mutilare sau alte dizabilități, copiii pot fi obligați de instanță să plătească o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru îngrijirea părinților.

”Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul lunar al celui obligat, astfel încât să nu fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților”, se mai arată în proiect. Foarte important de menționat este faptul că prevederile se aplică și în cazul bunicilor și străbunicilor. Neîndeplinirea acestora se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită timp de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani. O astfel de lege există în țări precum Bangladesh, India, Singapore și China.

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Proiect de lege fără precedent: sunt vizați cei care își abandonează părinții, bunicii și străbunicii”

  1. Anonim

    tot noi la putere

  2. Anonim

    Inca o prostie marca psd ,vor sa recastige pensionarii .

Leave a Comment