Primarul oraşului Şimleu Silvaniei se întâlneşte cu ambasadorul Poloniei

Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, se va întâlni vineri, 22 martie, cu ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel. Scopul întâlnirii, care va avea loc la Bucureşti, la ambasada Poloniei, în jurul orei 13,30, este găsirea unei soluţii de finanţare pentru reabilitarea Cetăţii Bathory din Şimleu Silvaniei. „Domnul ambasador este foarte deschis şi foarte interesat de acest subiect. Vom încerca să găsim o variantă pentru găsirea unei surse de finanţare, cum ar fi, un posibil parteneriat cu o asociaţie din Polonia „, a precizat Septimiu Ţurcaş. „Se cunoaște faptul că Ștefan Bathory, regele Poloniei, s-a născut în orașul Șimleu Silvaniei și cel puțin trei națiuni sunt interesate să vină în Șimleu, mă refer la cea română, la cea maghiară și la cea poloneză”, a completat edilul urbei de sub Măgura.

Potrivit lui Ţurcaş, pentru proiectul de reabilitarea iniţiat de Primăria oraşului Şimleul Silvaniei este nevoie doar de finanţare, aşteptându-se o nouă sesiune de depunere a proiectelor în 2014. „Avem capacitatea de a aplica acest proiect, însă ne lipseşte finanţarea. În momentul de faţă, în România, nu există un canal de finanţare pentru acest proiect. Am avea nevoie, pentru consolidarea şi reabilitarea integrală, de circa şapte milioane de euro”, a explicat edilul oraşului Şimleu.

Cetatea Bathory, principalul obiectiv turistic din Şimleu
Reconstrucţia parţială a castelului feudal vizează completarea zidurilor şi a elevaţiilor existente cu zidărie de piatră asemănătoare, până la înălţimea de 1,20 metri, astfel încât vizitatorii să poată avea o percepţie mai clară a ceea ce a fost în urmă cu cinci secole Cetatea Báthory. Accesul vizitatorilor va fi asigurat prin ruinele de la nivelul parterului, respectiv la nivelul etajului prin scări ancorate în zidurile parţial reconstruite ale castelului.
În planul de reabilitare a Cetăţii Bathory sunt cuprinse şi clădirile adiacente, precum Gimnaziul călugărilor minoriţi sau imobilul din strada Bathory, numărul 1.  De asemenea, este prevăzută şi amenajarea birourilor administrative din incinta Gimnaziului, precum şi o expoziţie permanentă de epocă modernă din istoria oraşului. Cetatea, care datează din secolul al XVI-lea şi se întinde pe o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătraţi, este declarată monument istoric şi constituie principalul obiectiv turistic din Şimleu. Specialiştii consideră cetatea ca fiind mai mult un castel rezidenţial, care reprezintă arhitectura renascentistă din Transilvania, având două incinte fortificate, construite în două etape. În prezent, Cetatea Bathory păstrează pavilionul porţii, cu două niveluri, deasupra unui gang boltit, două turnuri, un bastion şi o parte din zidurile de apărare.
Potrivit primarului Septimiu Ţurcaş, a fost conceput un traseu de vizitare a obiectivelor turistice care include, în afara Cetăţii Báthory, Sinagoga şi Biserica Catolică.
De şapte ani se caută finanţare
Primele demersuri au fost iniţiate în urmă şapte ani, respectiv în anul 2006. La acea vreme, Septimiu Ţurcaş susţinea că reabilitarea va costa numai 1,9 milioane de lei şi că, într-o primă fază, Ministerul Lucrărilor Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, a alocat 950.000 lei. Deşi aprecia că ar putea interveni unele întârzieri din cauza cercetărilor arheologice care trebuiau efectuate, edilul considera atunci că această primă etapă se va încheia până la sfârşitul anului 2006. Suma de aproape un milion de lei era destinată refacerii celor două turnuri ale cetăţii şi celor două bastioane, urmând ca diferenţa să fie alocată de CNI ulterior. Patru ani mai târziu, edilul oraşului Şimleu a declarat că se intenţionează depunerea unui proiect la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, pentru accesarea unei finanţări de trei milioane de euro prin Programul Operaţional regional (POR) – Axa 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”. Dacă finanţarea ar fi fost obţinută, se puteau executa lucrări de strictă urgenţă la Cetatea Bathory, pentru ca, într-o altă etapă să fie achiziţionate dotările aferente amenajării cetăţii ca muzeu deschis turiştilor. Însă axele de finanţare au fost închise, iar o nouă posibilitate pentru obţinerea finanţării ar fi abia în anul 2014. „Aştept cu nerăbdare depunerea de proiecte din 2014”, a punctat Ţurcaş.
Regele polonezilor, Ştefan Bathory, născut la Şimleu Silvaniei
Familia nobiliară din Şimleu şi-a pus amprenta nu numai asupra istoriei Transilvaniei, ci şi asupra istoriei Europei. În a doua jumătate a secolului XVI, Ştefan Bathory, unul dintre cei mai iluştrii membrii ai acestei familii ocupa tronul Poloniei, după ce renunţase la cel al principatului Transilvaniei. Castelul din centrul Şimleului devenea, astfel, un important centru politic, dar şi cultural al Europei. Stefan Báthory, născut pe 27 septembrie 1533, la Şimleu Silvaniei,a fost principe al Transilvaniei între 1571-1575 şi rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa, în 1586.

 

Alte articole

7 Thoughts to “Primarul oraşului Şimleu Silvaniei se întâlneşte cu ambasadorul Poloniei”

 1. Ion Ion

  Pai daca stiati ca nu aveti bani de ce puii mei v-ati mai apucat de ea.Ai cautat si tu balega lui Decebal intr-o cetate polono-maghiara? Tare destept mai esti mai primarele…

  1. pt Ion ION

   Ești splendid . Ne-ai spulberat aici cu inteligenta care pe tine nu te dă afară din casă .

 2. Anonim

  Cititi comentul de mai sus si vedeți prostia cum se manifesta

 3. Anonim

  Pentru atitudinea familiei Bathory fata de romanii din Transilvania acestia trebuie sa le poarte vesnica recunostiinta . Cel mai corect a inteles aceasta atitudine de respect si apreciere a familiei nobiliare din Simleul-Silvaniei fata de romani domnitorul Mihai Viteazul. Sunteti de acord dom primar.Dar el era de religie ortodoxa.

 4. Anonim

  dincolo de simpatii sau antipatii trebuie sa vedem finalitatea acestui proiect care cu siguranta va atrage ca un magnet turistii in simleu, va creste frumusetea orasului iar simleuanii vor avea numai de castigat

 5. Anonim

  nu stiu de unde boala asta can un primar nu face ii bai ca de ce nu face, iar cand face iar nu e bine ca de ce a facut asa. asa le stim pe toate dar prea putini din cei ce stau si is curajosi doar din fata calculatorului stiu cum a aratat orasul simleu acu 10 ani si cum arata acum. si de asta is mandru ca is simleuan. a si inca o chestiune ce va mai roade prin stomac cand primarul mai termina un proiect promis simleuanilor

 6. Anonim

  septimiu tine-o tot asa pentru simleuani caci vorba aia cainii latra ursul trece

Leave a Comment