Primăria Zalău și STS colaborează pentru punerea în funcțiune a radarelor fixe

Consiliul Local Zalău a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între Primărie și Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru realizarea unei conexiuni securizate între sediul Poliției și dispeceratul de monitorizare a traficului. Este un prim pas pentru punerea în funcțiune a radarelor fixe de pe bulervardul Mihai Viteazul și amendarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză sau trec pe roșu. După realizarea conexiunii securizate între sediul ADP și cel al Poliției, urmează semnarea unui protocol între Primărie și Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj. Abia atunci polițiștii îi vor sancționa, în baza probelor video, pe cei care încalcă legea.
În perioada decembrie 2011 – mai 2013 a fost implementat sistemul de management al traficului în municipiul Zalău, proiect finanțat din fonduri europene. Investiția cuprinde și un ”subsistem de impunere a legii în trafic”, care poate fi exploatat doar de către Poliția Rutieră, în baza unui protocol de colaborare. Pentru ca sistemul să poată fi folosit este necesară realizarea unei conexiuni securizate între dispeceratul Sistemului de management al traficului și bazele de date ale Ministerului de Interne. Conexiunea poate fi realizată doar de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. Însă, ținând cont de restricțiile impuse autorităților care implementează proiecte finanțate din fonduri europene, va fi nevoie și de acordul Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional pentru a permite STS să utilizeze infrastructura realizată prin proiectul ”Sistem de management al traficului în municipiul Zalău”.
Imaginile înregistrate la dispeceratul de control al traficului vor fi transmise Poliţiei, iar agenții vor semna procesele verbale de contravenție. Probele video cu cei care nu respectă regulile de circulaţie vor fi stocate timp de 30 de zile şi, întrucât aparatele care le înregistrează sunt omologate, ele sunt recunoscute de către instanţă în cazul în care amenda este contestată. Radarele fixe sunt montate pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul dintre Primărie și autogară.

Leave a Comment