Primăria Zalău extinde cimitirul: locurile de veci sunt pe terminate

Cimitirul din Zalău va fi extins în perioada următoare cu aproximativ şapte hectare, după cum arată proiectul municiplaităţii, elaborat ca urmare a situaţiei în care se găseşte municipiul din acest punct de vedere, aceea de a mai avea doar câteva zeci de locuri de veci disponibile. Potrivit documentaţiei, suprafaţa propusă se află situată în imediata vecinătate a Cimitirului din Zalău, pe partea de sud, pe porţiunea existentă străzii  Ştefan Cel Mare. Direcţia de Administrare a Domeniului Public, cea care răspunde de cimitirul din Zalău spune că locurile rămase în cimitir sunt foarte puţine, numărul acestora fiind sub o sută.

“Extinderea cimitirului existent este dată de necesitatea asigurării unor locuri de veci noi pentru locuitorii municipiului, limita locurilor existente fiind pe terminate. În momentul de faţă nu există în municipiul Zalău alt cimitir, iar extinderea celui existent este obligatorie. Singura zonă în care acesta se poate extinde este în partea sudică a celui existent, spre strada Ştefan cel Mare”, se arată în documentaţia tehnică supusă transparenţei decizionale.

Potrivit arhitectului Corneliu Zebacinschi, pentru moment zona studiată este singura în măsură să asigure pentru următorii doi ani, locuri de veci în cimitirul municipal.

Din documentaţie reiese faptul că se urmărește extinderea cimitirului municipal pe terenuri proprietăţi private, în suprafaţă de 1,87 hectare și o zonă de protecție de 5,26 hectare (proprietăţi private şi publice), situate în intravilanul Municipiului Zalău. Prin extinderea cimitirului va fi în mod automat extinsă şi zona de protecţie (zona verde) care, potrivit noii legislaţii, a crescut de la 50 de metri la 100 de metri lăţime. Practic, pe această zonă nu este permisă ridicarea de construcţii, aceasta fiind o zonă care să asigure o protecţie, inclusiv vizuală, până la gardul cimitirului. Extinderea cimitirului nu va fi, însă, o soluţie de durată, cimitirul existent, ajuns aproape de limita de capacitate, va fi suplimentat cu aproximativ 1.700 locuri.

Vor fi construite alei pietonale de acces pe noua zonă şi două intrări, una dinspre strada Ştefan Cel Mare şi cealaltă dinspre strada Petru Rareş. Aceste intrări vor fi concepute exclusiv pentru acces pietonal şi nu pentru accesul cu cortegiul funerar. Zona va fi dotată cu locuri speciale pentru depozitarea gunoiului, cu apă curentă iar în jurul ei va fi plantată o perdea de copaci.

Proiectul de extindere a cimitirului precum şi întreaga documentaţie sunt afişate pe site-ul Primăriei municipiului Zalău la secţiunea transparenţă decizională, pentru a fi consultate şi pentru a putea fi aduse eventuale propuneri de modificare. Acest lucru intră în obligaţia municipalităţii, înainte ca proiectul să ajungă pe masa consilierilor locali, în ziua votului.

 

 

Alte articole

Leave a Comment