Poliția Locală Zalău amendează pe bandă rulantă, dar face față cu greu fenomenului parcărilor ilegale

Poate că Zalăul nu este oraşul cu cele mai multe locuri de parcare din ţară, însă atât timp cât poţi vedea locuri goale, mai ales în perioadele de vacanță, în care poţi să parchezi atât legal cât şi… etic, nu mai există scuze. Parcarea de „neam prost”, a autoturismelor şi chiar a autovehiculelor mari, în locuri nepermise, nu ţine exclusiv de acest aspect, al „numărului insuficient de locuri de parcare”. Ţine de cu totul altceva, iar această problemă tinde să depăşească stadiul de simplu lucru iritant, atentând deja la drepturile pe care pietonii care circulă pe străzile Zalăului le au. Parcarea haotică, neregulamentară, reprezintă în continuare un fenomen prezent pe străzile municipiului. Locurile cu cel mai înalt grad de “atractivitate” sunt cele din fața magazinelor, unităților fast-food, instituțiilor sau pur și simplu perpendicular pe trotuare, cu blocarea totală a accesului pietonal. Nu de puține ori, pietonii sunt nevoiți să ajungă pe carosabil pentru că nu își pot continua drumul în mod firesc, pe trotuare. În aceeași situație, de un real pericol pentru ambele părți – pieton și conducător auto- sunt și mămicile care se deplasează cu copiii în cărucioare, persoanele cu dizabilități, copii și vârstnici. Foarte populare sunt și parcările în mijlocul stațiilor de autobuz din centrul Zalăului, fapt care îi pune în dificultate atât pe călători cât mai ales pe șoferii de pe mijloacele de transport în comun.

Exemplele care au ajuns sub forma fotografiilor trimise de cititori, dar și cele constatate de noi aproape zilnic, sunt cele de pe spațiile situate în vecinătatea clădirii Fiscului, pe strada Gheorghe Doja, în fața Inspectoratului Școlar pe strada Unirii, pe trotuarele bulevardului, în Brădet sau pe trotuarul din vecinătatea Centrului de Cultură. Polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației rutiere au aplicat, în prima jumătate a acestui an, 1.286 sancțiuni contravenționale în valoare de 126.696 lei.Pe segmentul protecției spațiilor verzi, a parcurilor, drumurilor, străzilor, trotuarelor, aleilor și parcajelor s-au aplicat 383 sancțiuni contravenționale în valoare de 31.140 lei.

Lipsa educației și a bunului simț: parcarea pe locurile destinate exclusive persoanelor cu dizabilități

Pentru nerespectarea  Legii 448/2006, privind ocuparea fără drept a locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități, polițiștii locali zălăuani au aplicat un număr de 53 sancțiuni contravenționale în valoare de 5.253 lei, iar pentru încălcarea prevederilor HCL 57/2008, staționarea în stațiile de taxi a altor autovehicule ce nu intră în categoria taxiurilor s-au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale în  valoare de 1.150 lei, potrivit datelor furnizate de Poliția Locală Zalău. Totodată polițiștii locali au aplicat un număr de opt sancțiuni contravenționale în valoare de 500 lei, pentru: blocarea căilor de acces în parcare sau ocuparea locurilor de parcare de reședință. Numărul total de sancțiuni în perioada menționată se ridică la 1.765,  iar valoarea amenzilor este de 164.739 lei.

“În prezent există un plan de acțiune privind identificarea  vehiculelor  fără stăpân sau abandonate pe domeniul public al Municipiului Zalău, notificarea proprietarilor acestor vehicule pentru ridicarea de pe domeniul public și luarea măsurilor care se impun, conform Legii 421/2002” se arată în răspunsul Poliției Locale la solicitarea Magazin Sălăjean. Cu toate acestea, problema parcărilor rămâne în continuare una de actualitate în municipiu. Primăria Zalău are în plan construirea de noi parcări, având în vedere faptul că numărul acestora este unul insuficient, mai ales în perioadele în care toată lumea revine din vacanțe, acasă.

 Peste 30.000 de autovehicule împart 9.500 locuri de parcare în Zalău

 La nivelul municipiului Zalău, situația locurilor de parcare, raportat la fluxul de autovehicule existent zilnic în municipiu, este una problematică. În Zalău există 6.297 locuri publice de parcare, dintre care parcări fără plată – 37; parcări arondate centrului de informare turistică 13; parcări cu plată 2.264; parcări de reședință 3.983. Există și străzi pe sens unic cum ar fi Crinului, Simion Oros sau Nicolae Titulescu pe care nu sunt amenajate parcări, dar pe care se staționează sau se oprește, acest lucru fiind permis de lege cât timp se păstrează spațiu pentru trecerea unui autovehicul. Nu este o soluție bună însă, în mod cert, este una existentă și pe alte străzi și care nu va dispărea în următorii ani. Mai există un număr de 3.243 garaje și copertine amplasate pe domeniul public, distribuite astfel: Dumbrava Nord 485, Dumbrava II 513, Simion Bărnuțiu 582, Păcii 48, Centru 834, Traian/Grădina Poporului 20, Brădet 419, Stadion 191 (urmează construirea unei noi parcări în această zonă), Porolissum 151. Aceste garaje nu rezolvă, însă, problema de bază cu care șoferii se confruntă, și anume parcarea pe raza municipiului. Multe dintre ele sunt ridicate ilegal, altele sunt folosite în alte scopuri decât cel stabilit prin contract. Acestea din urmă au soarta ca și pecetluită, urmând să dispară, rând pe rând, din cartiere.

În următorii ani, Primăria Zalău are în plan construirea de noi parcări, prioritare fiind zonele cu cele mai mari probleme pe acest segment. Astfel, sunt luate în calcul zona Spitalului, Tribunalul Județean, zona centrală a orașului, Cartierele Brădet, Dumbrava Nord, Dumbrava 2, Porolissum, Păcii, Simion Bărnuțiu, Perla, Zahana, Clădirea Transilvania, strada Unirii, strada Cloșca, Gheorghe Doja – Stadion, Sala Sporturilor, precum și în locurile ce vor fi stabilite în funcție de gradul de urgență. În total, municipalitatea va construi în următorii cinci ani peste 1.200 de locuri noi de parcare, primele parcări noi urmând să apară începând din toamna acestui an.

3 Thoughts to “Poliția Locală Zalău amendează pe bandă rulantă, dar face față cu greu fenomenului parcărilor ilegale”

  1. driver

    problema este a situatiei „ma rezolvi”, care ajuta la neplata amenzii de catre bastanii care parcheaza si in fata la pub la sindi, altfel cum ar parca ilegal in fiecare zi acolo?, pe de alta parte romanul ar merge si la wc cu masina, mai ales in centru unde toate sunt la 7 minute distanta nu are rost sa mergi cu masina

  2. fara masini

    forte bine ai spus cel mainainte ! Unii si la wc ar mere cu masina daca sar putea ar trebuii interzise masiniile in centru orasului ! politia locala ar trebuii sa dubleze personalul si nu in ultmul rand autobuze moderne si piste de biciclete si sa fie ridicate masinile care parcheaza pe trotuare sau unde nu este permis !

  3. Anonim

    Bai oamenii bunii sunt 30000 de mașini si 9500 locuri de parcare judecati si voi unde sa parchezi masina hereclean sau ortelec este facut intentionat sa scoată bani de salarii sa poata acoperii cheltuielile la primarie nu au interes sa faca parcari

Leave a Comment