Polița RCA pentru 30 de zile ar putea să dispară

Șoferii români s-au bucurat, în 1 ianuarie 2017, de intrarea în vigoare a Ordonantei 54/2016 privind polițele RCA, ordonanță care a adus o serie de modificări. Printre acestea, cea mai atractivă, însa în același timp cea mai discutată, a fost posibilitatea de a încheia asigurarea pentru o perioadă de doar o lună.

Ideea a fost foarte atractivă pentru cei care nu circulă des cu mașina și preferă să încheie asigurarea RCA doar în momentul în care au de făcut o călătorie, însă avantajul poliței cu valabilitate redusă este contrabalansat de costurile foarte mari pe termen lung și de o mulțime de alte probleme.

 

Probleme generate de încheierea unei asigurări RCA pentru o lună

Conform unor studii de piață, cele mai mari probleme sunt următoarele:

 • costuri foarte mari. Comisioanele pentru astfel de polițe de asigurare auto încep de la 5% și pot ajunge la 100%.
 • șoferi care uită să reînnoiască asigurarea. Statisticile autorităților arată că din ce în ce mai mulți șoferi uită să își reînnoiască polițele pe termen lung, ceea ce atrage probleme și cheltuieli foarte mari în cazul în care sunt opriți de poliție sau în cazul unui incident în trafic.

 

Statistici interesante

Numărul celor care au încheiat asigurări pentru o lună este destul de mare. În primele 6 luni ale anului s-au încheiat peste 600 de mii de astfel de asigurări. De regulă, cei mai interesați clienți de astfel de oferte sunt samsarii de mașini, care au nevoie de asigurare doar pentru o scurtă perioadă, până reușesc să înstrăineze automobilul. De asemenea, cei cu venituri mici pot să vadă acest tip de asigurare drept o gură de aer.

O a treia categorie de clienți ai asigurărilor pentru o lună sunt șoferii care locuiesc în zonele rurale și ajung doar ocazional la oraș, atunci când optează pentru achiziția RCA.

Pentru a face o paralelă, în aceeași jumătate de an au fost vândute 3,76 de milioane de polițe RCA, așadar, peste 15% dintre șoferi au preferat asigurările pentru o singură lună.

 

Impactul eliminării asigurărilor RCA pentru o lună

Cel mai probabil vor rămâne doar două opțiuni: asigurarea pentru 6 luni sau asigurarea pentru 1 an. Cei mai dezavantajați vor fi cei care comercializează mașini la mâna a doua și cei care circulă foarte rar cu automobilul, însă pentru un șofer care pornește mașina în fiecare zi, o astfel de decizie poate să fie foarte economică.

Alte articole

2 Thoughts to “Polița RCA pentru 30 de zile ar putea să dispară”

 1. foatre bine !

  poate nu ar strica ca asigurarea RCA sa se plateasca obligatoriu de toti detinatorii, cel tarziu o data cu impozitul pe masina !
  daca ai masina, ca o folosesti ca nu o folosesti, sa ai platit impozit si asigurare RCA
  daca nu iti convine, atuinci nimeni nu te oblige sa detii masina !
  la mine la bloc, sunt cel putin 3-4 masini „muzeu”. Adica masini cu care nu se circula, dar ocupa locuri de parcare. Un vecin are o dacie veche si o carosata WV de prin 1999, si de un an nu le-a mai miscat din loc.
  Cum la apartament esti obligat sa ai asigurare, atunci sa fie si la masini !!! poate asa multi o sa renunte sa mai tina masini, mai ales rable, adevarate pericole pe carosabil. De asemni, nici ITP sa nu poti face daca nu ai RCA, si idem.

 2. Anonim

  pe tiganii si pe alti asemeni lor, care se plimba cu masini cu nr de Bulgaria, Moldova, Polonia, etc, de ce nu ii verifica nimeni? unde masa e Politia Rutiera cu acei politisti meseriasi, renumiti in Zalau/Salaj pentru exigenta, corectitudine, „al dracului” ????
  pergi la intrare pe crasnei, pe Koshut, vezi plin de masini dea tiganilor cu nr straine, care sunt un adevarat pericol pe drumurile publice !!!

Leave a Comment