Peste 1.000 de tineri ortodocşi au mărşăluit pe străzile Zalăului

Peste 1.000 de tineri ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-au dat întâlnire la Zalău, în cadrul unui eveniment organizat de către Episcopia Sălajului în parteneriat cu Primăria şi cu Consiliul Judeţean.
La manifestarea ce s-a desfăşurat în 17 şi 18 august au fost prezente înalte feţe bisericeşti – ÎPS Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Petroniu, episcopul Sălajului, dar şi oficialităţi locale – preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, primarul Zalăului, Ionel Ciunt, senatorul PSD Gheorghe Pop, precum şi senatorul social-democrat de Ialomiţa, Şerban Nicolae.

Programul a cuprins deschiderea oficială, workshopuri, vizite la obiective turistice din Zalău, „Procesiunea tinereţii”, rugăciuni, liturghii, conferinţa „Unitate, libertate, responsabilitate” şi un spectacol de muzică populară. „Prezența voastră în această catedrală și în biserici e un semn bun pentru societatea noastră, amintindu-ne că lucrurile care ne unesc sunt mai numeroase și mai importante decât cele care ne dezbina! Trebuie să ne țină împreună așa cum s-a întâmplat și acum 100 de ani!”, le-a transmis edilul de Zalău.

În cadrul procesiunii, cei 1.100 de tineri ortodocşi au mărşăluit în ritmurile muzicii de fanfară, alături de episcopul sălăjean, de preoţii din Mitropolie şi de primarul Ciunt, pe traseul dintre Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” şi parcarea din spatele Primăriei, purtând steaguri tricolore, icoane şi bannere.

„Poate că într-o lume ca şi cea în care astăzi noi trăim, în care vedem cu câtă îndârjire se încearcă izolarea sau exilarea lui Dumnezeu în cer sau numai în spaţiul circumscris al unei biserici, atunci când vedem cu câtă îndârjire ni se impun valori pe care noi nu le simţim ca fiind ale noastre, de multe ori ne întrebăm: oare suntem singuri? Prezenţa voastră aici şi evenimentul de astăzi ne arată că nu suntem singuri, că gena creştină de care vorbea Eliade că face parte din structura poporului nostru încă nu este alterată de tot, că tinerii îşi au locul în biserică, că nu este o fractură între generaţii, aşa cum se încearcă de atâtea ori să se insinueze, că avem nevoie de voi, de entuziasmul, de dinamismul, de cunoştinţele voastre. Tocmai de aceea într-un astfel de moment consider că este potrivit să regândim sau să subliniem ceea ce putem face pentru biserică, responsabilitatea pe care o avem faţă de biserică.
Avem nevoie de sămânţa unui creştinism viu şi această sămânţă puteţi să o aduceţi voi prin bunătate, cuminţenie, frumuseţe, într-un cuvânt, prin tinereţea voastră”, a spus, la tândul său, preotul Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului.

Potrivit organizatorilor, întâlnirea a avut ca scop “să creeze cadrul în care tinerii să poată găsi modele şi trăi experienţe formatoare care să-i apropie de biserică, prin împărtăşirea valorilor creştin-ortodoxe şi încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret”. Acţiunea a presupus un buget de peste 250.000 de lei, din care 51.000 de lei a reprezentat sprijinul asigurat de Primăria Zalău pentru masa şi transportul participanţilor, iar 25.000 de lei, de CJ Sălaj, pentru achiziţia de rucsacuri pentru fiecare tânăr.

Alte articole

8 Thoughts to “Peste 1.000 de tineri ortodocşi au mărşăluit pe străzile Zalăului”

 1. Anonim

  ISIS SECTIA ORTODOXA

 2. Anonim

  Nu ne-a lamurit nimeni are a fost scopul acestei adunari. Ca fratia dintr eprimarie si Episcopie se vede de la o posta ca si dedesubturile ei. Pre-campanie electorala? Atatia bani cheltuiti pentru NIMIC, in timp ce alte proiecte si activitati sunt nebagate in seama….

 3. Anonim

  Văd că le-ați dat și tricoaie!

 4. Anonim

  Asa, d-lor de la Magazin Salajan. faceti-le campanie electorala inca de pe acum, psd-istilor, poate, dupa viitoarele alegeri va vor incadra si pe voi la… pensii speciale!

 5. Anonim

  Da ăla mic și burdihanos din frunte, cine era ?

 6. Anonim

  bani aruncati aiurea..la vot nu ar merge, putorile habotnice…in loc de rucsacuri, mai bine dadeau banii unor centre pt saraci..

 7. Anonim

  16:55 din pacate Magazin Salajean a devenit al doilea ziar de casa al PSD .De unde atata „Lider al presei salajene” ?Probabil lider al presei PSD.

 8. Laszlo

  Respect ortodixa si cred
  Dar ce cauta serban nicolae in fata atstor copii? Ce exemplu da pt. Copii nostri? Ce cauta amestecat psd cu religia? Sa va fie rusine Ciunt si Serban, dar nu in ultimu rand preotilor care au stat la aceas masa cu draci aia ca nu i pot nuni altcumva…. Pact cu diavolul pt. Un pumn de bani!
  DUMNEZEU E SUS SI VEDE!

Leave a Comment