Persoanele cu handicap grav ar putea fi scutite de plata unui impozit specific

Două proiecte de lege ce vizează persoanele cu handicap grav a fost depus zilele trecute la Senat. Acestea prevăd scutirea pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat de plata impozitului de 1 la sută pe bunurile moştenite, întrucât  întreţinerea pe cont propriu este imposibilă dacă persoana este incapabilă din punct de vedere fizic să realizeze un venit. Unul dintre proiecte vizează modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin intoducerea unei noi litere la articolul 26. „f) scutire de la plata impozitului datorat pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor (dreptul de a utiliza bunuri) cu titlul de moştenire”, prevede proiectul de lege iniţiat în Senat. A doua propune legislativă modifică Legea 227/2015 privind Codul fiscal, a aceluiaşi iniţiator, prin introducerea unei noi litere la alineatul (1) al articolului 60 care reglementează scutirile de la plata impozitului pe venit pentru anumiţi contribuabili. „e) transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire, prevăzute la art. 111”, arată noua literă introdusă prin proiectul de lege la alineatul (1), articolul 60 din Codul fiscal. În forma în vigoare a Codului fiscal, la articolul 60 sunt prevăzute scutiri de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din: – „activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere; – venituri din drepturi de proprietate intelectuală; – salarii şi asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3); – pensii şi activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, altele decât cele prevăzute la art. 105, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică”. Iniţiatorul acestui proiect susţine, în expunerea de motive, că acest drept trebuie acordat persoanei cu handicap care, aflându-se într-o situaţie foarte gravă, nu se poate întreţine pe cont propriu. Totodată, nici persoana care o are în grijă nu poate să îşi ia angajamentul de a plăti în numele respectivei persoane, ceea ce îi pune în imposibilitatea de a realiza succesiunea şi de a intra în posesia moştenirii de drept.

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Persoanele cu handicap grav ar putea fi scutite de plata unui impozit specific”

  1. Anonim

    dar sa fie si tabilit un plafon maxim, sa beneficieze de un maxim de 10-12 salarii minime pe an ca di deduceri la impozite si taxe.
    dar nu e normal ca o persoana cu un handicap, sa „abuzeze ” de acest statut
    il avem ex. pe fostul secretra al primariei zalau POTROVITA, individul a profitat la maxim de statutul de handicapat

  2. Anonim

    Ar fi indicat sa se infiinteze un magazin la nivel de judet, cu produse de igiena pentru persoanele cu handicap grav. Pampers, servetele umede, pudra, creme…. care sunt foarte scumpe. Nici nu va puteti imagina cat se cheltuie in cursul unei luni cu aceste produse. Daca se va gasi o modalitate ca acestea pe baza certificatului de handicap sa poata fi achizitionate le preturi mai mici ar fi infinit mai util decat impozite si mosteniri sau alte lucruri care nu sunt atat de necesare unor persoane care nu se pot deplasa. Cu siguranta daca se vrea se poate gasi o solutie.

Leave a Comment