Pensii de la un leu, la 15.000 de lei

Peste 7.200 de sălăjeni trăiesc din pensia socială minimă garantată de 350 de lei. La polul opus, pensionarii privilegiaţi încasează, lunar aproximativ 15.000 de lei.

Un pensionar sălăjean din nouă primeşte, în fiecare lună, 350 de lei, reprezentând contravaloarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, cunoscută până nu demult drept pensia socială minimă garantată. Această sumă se acordă persoanelor al căror cuantum lunar al pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul acestei compensaţii stabilit pentru anul în curs. În această situaţie se regăsesc 7.241 de sălăjeni, potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj.
La polul opus, pensionarii privilegiaţi din Sălaj ajung să primească, în fiecare lună, aproximativ 15.000 de lei.
În categoria sălăjenilor beneficiari ai indemnizaţiei sociale amintite se regăsesc şi patru pensionari sălăjeni care, în urma calculelor realizate în baza stagiilor de cotizare, ar fi avut dreptul la o pensie de un leu. Măsura de protecţie socială introdusă de Guvernul Boc a făcut, însă, ca pensia încasată de fiecare dintre cei patru să urce la 350 de lei
„Vorbim despre persoane care s-au aflat în pensie de invaliditate şi care au avut un stagiu de cotizare de doar câteva zile. Calculele realizate în baza perioadei de cotizare au stabilit că respectivii sălăjeni au dreptul la o pensie de un leu. Decizia Curţii Constituţionale, ce stabileşte că o persoană cu grad de handicap are drept la pensie indiferent de vechimea în muncă, a făcut ca toţi aflaţi într-o astfel de situaţie să primească 350 de lei. În opinia noastră, este o anomalie ce trebuie corectată, întrucât pensia ar trebui să fie achitată pe principiul contributivităţii. Nu este corect ca un vârstnic care a muncit ani buni la CAP să primească aceeaşi sumă cu o persoană care nu a cotizat la sistemul public de pensii. Pentru cei din urmă ar trebui să funcţioneze o altă metodă de protecţie socială”, a precizat Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al CJP Sălaj.
În luna august a anului trecut, Curtea Constituţională a României a declarat ca fiind neconstituţională o decizie privitoare la modul de acordare a pensiei de invaliditate. Curtea a decis că persoanele care depun la casele de pensii dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie să facă dovada vechimii în muncă, eliminând din Legea 263/2011, privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea stagiul minim de cotizare în raport cu vârsta. Anterior acestei modificări, o persoană de până 20 de ani care solicita ieşirea la pensie de invaliditate trebuia să aibă o vechime de minim un an, în timp ce o persoană cu vârsta între 20 şi 23 de ani trebuia să dovedească un stagiu de cotizare de doi ani. Un solicitant care avea între 23 şi 25 de ani trebuia să aibă o vechime de 3 ani, iar cei între 25 şi 29 de ani un stagiu de cotizare de 6 ani, vechimea necesară celor care solicitau ieşirea la pensie de boală ajungînd pînă la 25 de ani pentru cei cu vîrsta între 53-57 ani, 26 de ani pentru cei care au între 57-60 de ani şi 27 de ani pentru persoanele trecute de 60 de ani.

Alte articole

2 Thoughts to “Pensii de la un leu, la 15.000 de lei”

  1. Zălăuan

    Sistemul naţional de pensii este în pericol datorită acestor pensii de 15.000 lei, neruşinate, nesimţite şi nemeritate.
    Iată ce înseamnă „democraţia”.
    RUŞINE !
    Români, treziţi-vă, alungaţi acest regim de nemernici !

  2. […] Un pensionar sălăjean din nouă primeşte, în fiecare lună, 350 de lei, reprezentând contravaloarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, cunoscută până nu demult drept pensia socială minimă garantată. Această sumă se acordă persoanelor al căror cuantum lunar al pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul acestei compensaţii stabilit pentru anul în curs. În această situaţie se regăsesc 7.241 de sălăjeni, potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj. La polul opus, …mai multe stiri […]

Leave a Comment