Pelerinaj la Sighet. Tinerii greco-catolici cinstesc memoria lui Maniu şi a altor eroi martiri, morți în temnițele comuniste

Tineri greco- catolici din toate colțurile țării au pornit la finalul săptămânii , de la Bădăcin spre Sighet, în singurul pelerinajul închinat martirilor morți în temnițele comuniste. De mai mulţi ani, tinerii pelerini cinstesc memoria lui Iuliu Maniu luând parte la pelerinajul anual care pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu și se sfârșește la Groapa Comună din Sighetu Marmației, acolo unde, în anonimat, Maniu își doarme somnul cel de veci. În perioada 22 august – 01 septembrie, are loc pelerinajul anual al tinerilor greco-catolici pe traseul Șimleu Silvaniei – Sighetu Marmației având ca obiectiv cinstirea martirilor care s-au jertfit în temnița comunistă de la Sighet. Pelerinajul este realizat de tinerii din întreaga Eparhie și este unul cu atât mai special, cu cât în acest an noile generații sunt chemate să parcurgă o experiență spirituală pe urmele Fericiților episcopi greco-catolici martiri beatificați pe 2 iunie de Papa Francisc la Blaj. ”Jertfa lor a fost răsplătită anul acesta prin beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici, morți în faimă de martir în regimul comunist”, a declarat Cristian Borz preotul greco-catolic de la Bădăcin. Astfel, tinerii greco-catolici s-au întâlnit la Biserica Greco-Catolică ”Sfânta Treime” din Șimleu Silvaniei, după care au pornit spre Bădăcin. Aceştia vor parcurge pe jos 165 de km, poposind la biserici și în locuri cu rezonanță istorică. Pelerinajul se va încheia duminică, 1 septembrie. De asemenea, în 29 august, de la ora 11.00 va fi celebrată Sfânta Liturghie la Memorialul din Sighetu Marmației.

Alte articole

3 Thoughts to “Pelerinaj la Sighet. Tinerii greco-catolici cinstesc memoria lui Maniu şi a altor eroi martiri, morți în temnițele comuniste”

 1. Anonim

  Poputa debiteaza annual aceleasi idiotenii. De fapt, Iuliu Maniu a fost aruncat in inchisoare pe viata, dupa fuga de la Tamadau, de catre Judecatorii regelui!

  1. anonima

   Da ce vi se pare ca a debitat,nu a murit in inchisoarea de la Sighet?

 2. Transilvan

  Intrebare: cine ii comemoreaza pe ‘anonimii’ ucisi la Sighet? Dusmanii de clasa, taranii mai instariti numiti chiaburi, intelectualii?

Leave a Comment