Pelerinaj al credincioșilor, de la Bocșa la Bădăcin. De la mormântul lui Simion Bărnuțiu, la cel al lui Iuliu Maniu

Un grup de credincioși ai Parohiei greco-catolice din Bocșa, împreună cu parohul lor și invitați din Zalău, au parcurs pe jos drumul de la Bocșa la Bădăcin. Și asta pentru a-i cinsti pe cei doi oameni de excepție ai Sălajului și ai României, originari din cele două localități: Simion Bărnuțiu și nepotul său, Iuliu Maniu. Pelerinajul a avut loc în cursul acestei luni, în 5 iulie.

După cum a explicat preotul greco-catolic de la parohia Bădăcin, Cristian Borz, este al treilea an în care credincioşii organizează un astfel de eveniment în memoria istoricului Simion Bărnuţiu şi a ”Sfinxului” de la Bădăcin – Iuliu Maniu. Programul a început cu Sfânta Liturghie duminicală, celebrată la biserica din localitatea Bocșa, după care a urmat deplasarea de la mormântul lui Simion Bărnuțiu către Bădăcin. Pe parcursul distanței, pelerinii au meditat și la drumurile parcurse pe același traseu de către Simion Bărnuțiu, la sora sa Ileana, pentru a o vizita, în urmă cu aproape două sute de ani în urmă. ”Sora lui Simion Bărnuţiu a fost căsătorită cu Teodor Man, bunicul lui Iuliu Maniu. Teodor Maniu a fost un ţăran nobil din Bădăcin şi fruntaş al comunei. Era un om zdravăn şi chipeş. Într-o scrisoare către unchiul său Simion Bărnuţiu, din 10 martie 1861, Ioan Maniu făcându-şi autoportretul spune că are trupul înalt <<numai că sunt subţire şi nu gras ca tatăl meu>>. S-a căsătorit cu Ileana, sora lui Simion Bărnuţiu, cu care a avut trei copii: Ioan, Sofia şi Ştefan. Teodor Maniu a murit în floarea vârstei din cauza unei pneumonii pe care a contactat-o în timp ce lucra la construcţia propriei case. Ioan sau <<Ionaş>>, cum i se spunea în familie, a avut doar doi ani la moartea tatălui său. Teodor Maniu, pe patul de moarte, a lăsat ca Ionaş să fie dat la şcoală mai departe. Sofia a fost o femeie de mare vază în Bădăcin. Ileana a fost o femeie vrednică, deşteaptă, care a rămas văduvă de tânără şi a chivernisit casa şi averea şi a crescut cu grijă copiii, urmând cele lăsate cu limbă de moarte de soţul ei – Teodor”, a precizat preotul Borz. Potrivit acestuia, în scrisoarea pe care o adresează Ioan Maniu unchiului său, Simion Bărnuţiu, în 30 octombrie -1855, scria: ”Sămănați prea bine laolaltă în toate celea, numai că Mama, era mai seacă și mai pălită la față ca Dumneavoastră”. Într-o altă scrisoare, Ionaș îi mai spunea unchiului: ”Eu altă creștere până în anul vieții mele 16, n-am avut decât care mi-a insuflat-o mama cu dulcile ei cuvinte. Alt exemplu de virtute n-am avut decât purtarea ei cea blândă, inima ei cea nobilă, de care tot omul se miră”.

La Bădăcin, credincioșii au fost așteptați la Casa memorială Iuliu Maniu de preotul Cristian Borz și familia acestuia, dar și de preotul Nicolae Bodea – protopop al Șimleului și de un grup de credincioși localnici. Enoriașii din cele două localități au avut parte de un program deosebit: rugăciune, meditație, cântece și o prezentare a Muzeului și în particular, o evocare a vieții surorii lui Iuliu Maniu, Cornelia (sora Cecilia).

Leave a Comment