„Pe Meseş haihui cu harta-n cui”

Voluntarii clubului „Impact LEGO CNS” de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, coordonaţi de prof. Iulia Florian şi Meda Morariu, derulează un nou proiect prin care îşi propun să rezolve încă o problemă identificată în comunitatea noastră.

„Pe Meseș haihui cu harta-n cui” este o invitaţie pe care tinerii voluntari o lansează tuturor locuitorilor municipiului, printr-un proiect al cărui scop îl reprezintă promovarea frumuseţilor Meseşului. Membrii clubului au identificat ca problemă importantă în comunitate amenajarea necorespunzătoare a traseelor turistice din zona Munților Meseș. Plecând de la această problemă, ei au reamenajat unul dintre cele şapte trasee turistice existente pe munte: Izvorul Salamandrelor. În demersul lor au beneficiat de ajutor şi consultanţă din partea unui campion al orientării sportive, Ioan Tăutu, cel care a adus în Sălaj, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor, numeroase titluri naţionale în domeniul orientării pe schiuri.

Reamenajarea efectivă a avut loc în două etape. Astfel, în 11 noiembrie, elevii au pornit într-o acţiune de cercetare a traseului, în urma căreia au determinat etapele necesare reînnoirii acestuia. După ce au pregătit toate cele necesare şi au confecţionat indicatoarele, la finele lunii noiembrie, voluntarii au derulat o nouă acţiune, în cadrul căreia au igienizat, marcat și plasat indicatoarelor pe toată lungimea traseului. Datorită eforturilor voluntarilor clubului Impact, atât iubitorii de natură, cât și localnicii pot beneficia de un traseu amenajat corespunzător, care poate fi utilizat atât pentru drumeții, cât și pentru alte activități în aer liber.

Demersul lor nu s-a oprit, însă, aici. Pentru că tinerii au vrut să realizeze şi un pliant cu informații despre traseul amenajat, la începutul lunii decembrie, pe platoul de marmură din centrul oraşului au derulat activitatea de strângere de fonduri, intitulată „Să ne pregătim de Moş Nicolae”. Cu acest prilej, au fost oferite trecătorilor diverse obiecte ornamentale, ceai şi prăjiturele, în schimbul unor mici donaţii.

Mișcarea de tineri „Impact” este un club de voluntariat care identifică probleme reale din comunitate și găseștesoluţii creative pentru rezolvarea lor. În perioada 2015-2017, tinerii din clubul „Impact LEGO CNS” au implementat o serie de proiecte, printre care „Gusturi vechi cu IMPACT azi” și „Tineri cu SCOP”. Programul „Impact” este iniţiat de către Fundația Noi Orizonturi, misiunea lui fiind promovarea de modele de educație prin experiență de calitate și învățare prin proiecte în folosul comunității. Clubul Impact LEGO activează în cadrul Colegiului Național „Silvania” și numără 30 de voluntari, coordonați de profesoara Iulia Florian şi Meda Morariu.

Alte articole

One Thought to “„Pe Meseş haihui cu harta-n cui””

  1. MeSZes

    Initiativa buna si mult succes in activitatea propusa ! Dar atentie la marcaje turistice!!! La ultima revopsire nu s-a tinut cont de anumite reguli. Creasta principala a Mesesului sa aiba un singur fel de marcaj (in prezent sunt doua):banda rosie sau albastra, dar nu amandoua (de preferat cea rosie). Unde nu sunt copaci marcajul se aplica pe stanci sau pe stalpi (vezi liziera padurii si pana la castrul roman Porolissum). Dupa mercajele actuale este foarte greu sa ajungi ( mai ales pe timp de ceata sau daca esti pentru prima data pe traseu) pe Magura Priei (ai noroc daca ajungi in valea Ragului sau in valea Ponitei), la lacul de la Bodia, dar si la cascade de pe vaile deasupra Treznei sau la izvorul Salamandrelor. Atentie pe Varful Meses (corect ar fi Vf. Ascutit/Hegyes – Mesesul avand mai multe varfuri!) unde sunt caini agresivi. Recomand aplicarea marcajului pe toate lungimea crestei Meses de la Jibou pana la Bologa. Sarbatori fericite si La Multi Ani si multe drumetii pe Meses !

Leave a Comment