Parinitii elevelor de gimnaziu

Aproape 65 de medici de familie din mediul rural si din cabinetele scolare salajene desfasoara intalniri, in aceasta perioada, cu parintii care au fetite in clasele a VI-a si a VII-a si care sunt vizate de campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, care a fost reluata in aceasta vara de Ministerul Sanatatii. Medicii trebuie sa ofere parintilor informatii in acest sens si brosuri referitoare la vaccinul respectiv, urmand ca, pana in 15 septembrie, sa prezinte Directiei de Sanatate Publica Salaj calendarul intalnirilor la care au luat parte. Tot in luna septembrie, se va derula, la Zalau o intalnire cu profesorii diriginti, scopul intanirilor fiind furnizarea de informatii, corecte si complete, care sa-i ajute pe parinti sa decida in ceea ce priveste protejarea sanatatii copiilor si reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. Campania va fi demarata daca minim 50 la suta din parinti se vor pronunta in favoarea ei.

Pana atunci, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas, ne-a declarat ca in aceste zile se va pune la punct o lista cu medicii specialisti din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj care pot fi implicati in programul derulat de Ministerul Sanatatii, pentru preventia aparitia cancerului de col uterin.

Pe toata durata campaniei de informare, in cadrul Institutului pentru Sanatate Publica Bucuresti, functioneaza Centrul National de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Organism special infiintat pentru a gestiona o cat mai buna si corecta informare a populatiei, acest centru dispune de o linie de TELVERDE: 08008-00008, la capatul careia raspund operatori special pregatiti care furnizeaza informatii tuturor solicitantilor. Intrebarile care depasesc competentele operatorilor vor fi redirectionate catre grupul de specialisti ai Centrului National de Informare, care vor da raspunsurile cele mai avizate.

Anul trecut, in Salaj au fost vaccinate in Salaj 82 de fetite, din care doar 80 au primit toate cele patru doze de vaccin stabilite. Doua eleve s-au aflat in Ungaria si nu au mai putut primi si ultimele doua doze de vaccin, a declarat directorul DSP Salaj.

In 2008, la nivelul judetului Salaj, au fost inregistrate 41 de cazuri de cancer de col uterin, din care 14 in stadii curabile. Tot anul trecut, in Salaj 14 femei si-au pierdut viata din cauza acestei boli, cancerul de col uterin fiind pe locul IV ca frecventa, din totalul cazurilor de cancer in judet.

Descentralizarea avanseaza

In acelasi cadru, Marincas a facut referire la reorganizarea DSP Salaj, descentralizarea hotarata la nivel central dand autoritatilor locale si judetene atributii prerogative, insotite de resurse financiare care sa le permita gestionarea noii situatii. Conform legislatiei in vigoare, medicii din cabinetele scolare, mediatorii sanitari si asistentii comunitari din mediul rural vor reveni administratiilor locale.

Leave a Comment