Parcarea fără de lege în Zalău

Parcarea neregulamentară a devenit, mai ales în ultimii ani, un obicei al multor șoferi sălăjeni. De multe ori, opririle cu încălcarea legii, în loc nepermis, sunt făcute în urma unor situații speciale, mai ales cele cauzate de urgențe medicale, fapt ce ar putea fi  înțeles atunci când conjunctura și mai ales timpul nu permit șoferului să caute un loc liber de parcare în vecinătatea unității medicale. De cele mai multe ori însă, nu avem de-a face cu astfel de cazuri atunci când vedem un autovehicul parcat neregulamentar.

Pe trotuare, în apropierea sau chiar pe trecerile de pietoni, în locuri în care accesul pietonilor sau bicicliștilor este îngreunat sau chiar devine imposibil, șoferii certați cu Codul Rutier parchează cât mai aproape de propriul confort și cât mai departe de… litera legii. Trotuarele ocupate abuziv de autovehicule sunt cele mai frecvente locuri pe care unii șoferi parchează, aproape mereu perpendicular pe trotuar. În astfel de situații, pietonii – copii, adulți, mame care ies cu copiii în cărucioare – toți sunt nevoiți să depășească aceste autovehicule, ieșind pe carosabil, riscând să devină victime ale unor evenimente rutiere.

Cele mai recente exemple, postate de zălăuani inclusiv pe rețelele de socializare, demonstrează că parcările neregulamentare sunt, în multe cazuri, un obicei de zi cu zi al aceluiași șofer și nu o situație singulară. Conducătorii auto trebuie să știe că pentru oprire neregulamentară și intrarea pe „accesul interzis”, sancțiunea este de 2-3 puncte amendă, iar pentru staționare neregulamentară amenda este cuprinsă în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă, în condițiile în care un punct de amendă este 145 de lei. Poate că exemplele prezentate în colajul foto ar trebui să mobilizeze administrația municipiului, care, prin Poliția Locală aflată în subordinea ei să acționeze eficient pentru ca aceste situații – multe dintre ele fiind, așa cum am menționat, în abatere repetată – să fie cât mai puțin întâlnite.

 

 

Leave a Comment