Panourile publicitare cilindrice – coșmar urbanistic în Zalău

Nu de puține ori, mai ales în ultimii ani, zălăuanii s-au întrebat de ce alții “știu și pot” iar noi nu prea sau nu, în multe dintre investițiile urbanistice din municipiu? De ce în alte municipii reședință de județ, chiar orașe, investițiile sunt făcute în aproape toate cazurile după consultarea (reală!) a locuitorilor și după o analiză aprofundată astfel încât orice ban să ajungă în lucruri care sunt și de folos, sunt frumoase dar mai ales de calitate? Lăsând la o parte aspectul dezamăgitor al străzilor, începând de la carosabil și trotuare și până la mobilierul urbanistic din majoritatea locurilor (cu câteva excepții fericite, numărate pe degete) investițiile făcute în ultimii ani au fost puse, prin rezultatele vizibile, sub semnul întrebării din punct de vedere al calității lucrărilor, dar și al utilității acestora. Una dintre aceste investiții este cea făcută în urmă cu patru ani, prin care municipiul a fost dotat cu mai multe panouri rotative (cilindri) din tablă, cu aspect ce lasă mult de dorit, obiecte ce aveau menirea de a elimina prostul obicei al afișajului pe zidurile clădirilor, în cartiere sau centru. Parțial s-a reușit acest lucru, însă cu prețul dotării străzilor cu aceste obiecte care au avut un aspect cât de cât civilizat doar în prima zi, atunci când nu existau afișe pe ele. În doar câteva săptămâni aspectul lor s-a transformat în ceea ce, de altfel, era de așteptat. Panourile s-au umplut cu afișe, acestea fiind deseori puse unele peste altele, rupte sau jupuite de trecători ori distruse de ploaie sau căldură. Astăzi, istoria acestor cilindri pare că s-a încheiat în… șanț, în unele cazuri, așa cum este și situația panoului de pe strada Gheorghe Doja care zace la marginea drumului (european) în această poziție, de peste trei luni. Locul lui ar fi fost în stația de autobuz – însă nici aceasta nu există (adăpostul) de pe trotuarul care așteaptă și el să fie finalizat. Panoul din dreptul Galeriilor Ioan Sima se află în aceeași situație. Nici celelalte obiecte cilindrice amplasate în centru sau în cartiere nu arată mai bine deși unele sunt încă “în picioare”. Acești cilindri au fost scoși în urma lucrărilor de reabilitare a trotuarelor, începute în urmă cu aproape doi ani, însă de un an, aceste lucrări au fost lăsate neterminate în cele mai multe locuri în care au fost începute, ajungându-se în situația ca ceea ce s-a făcut să se degradeze.

Privind doar acest exemplu, fără a le mai adăuga și pe celelalte, putem concluziona că administrația acestui municipiu face orice altceva decât ceea ce trebuie să facă. Despre drumurile pline de gropi vom scrie în curând, la fel și despre trotuarele începute în campania electorală, investiții care care acum zac neterminate și o iau, la propriu, la vale fiind pline de cratere și cu bucățile de pavaj desprinse din stratul de…nisip, noroaie și bălți cât vezi cu ochii, indiferent unde te-ai afla în Zalău – toate acestea reprezintă, alături de aceste panouri, dovada lucrului început “de ochii electoratului” și abandonat ulterior. Altfel, în ochii municipalității, totul este “în grafic”. Revenind la subiect, vă reamintim că prețul de achiziție al unui suport circular metalic pentru afișaj publicitar a fost de 2.500 lei/bucata. Recepția lucrărilor de instalare a acestor obiecte pe domeniul public a fost făcută în de 8 februarie 2017, fiind montate în zona Pieței Iuliu Maniu, în apropierea Clădirii „Transilvania” (foto), în zona Casei Municipale de Cultură, în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, în vecinătatea Spitalului Județean de Urgență, la intersecției străzilor Simion Bărnuțiu și Voievod Gelu, intersecția străzilor Gheorghe Doja și Avram Iancu (foto), în zona Sălii Sporturilor şi lângă blocul “Scala”. Din păcate, aceste obiecte au oferit de la început un aspect neglijent și murdar zonelor în care au fost amplasate, tocmai pentru că principiul de afișare a fost cel folosit și acum 50 de ani, respectiv aplicarea cu adeziv a afișelor, unele peste altele. Ploaia, soarele sau frigul au acționat firesc asupra lor și aspectul acestor cilindri a devenit în scurt timp unul urât. Toate acestea pentru că administrația municipiului a ales cea mai ieftină și rudimentară variantă, regăsită în prezent doar prin comune sau orașele mici, în detrimentul unor opțiuni moderne, durabile, panouri luminate din interior și în care afișele vechi sunt înlocuite periodic cu cele noi. Un singur exemplu – cel mai apropiat ca distanță de Sălaj – este cel oferit de municipalitatea din Cluj Napoca care a investit în astfel de cilindri publicitari, doar că s-a ales varianta unor cilindri moderni, având sursă de iluminat din interior, aspectul acestora fiind unul modern și îngrijit așa cum se poate observa în fotografii. Mai mult, acești cilindri cu sursă de lumină din interior nu doar protejează afișul (reclama), ci oferă și avantajul că luminează locul în care sunt amplasați. Diferențele dintre cele două variante, Zalău și Cluj, nu mai au nevoie de niciun comentariu suplimentar.

Panou publicitar în centrul municipiului Zalău

Panou publicitar în centrul municipiului Cluj Napoca

 

 

 

 

2 Thoughts to “Panourile publicitare cilindrice – coșmar urbanistic în Zalău”

  1. Anonim

    Daca si din bugetul actual se vor face tot investitii ”gandite” ca si acele panouri putem sa ne mutam in Mozambic si sa-i lasam pe strategii psd-isti care ne conduc acum sa-si faca pentru ei investitiile, daca vor mai avea platitori de taxe.
    Referitor la diferentele dintre ”cilindrii” din anii ’80 din Zalau si cei din Cluj, diferenta este atat de mare ca si dintre cele doua Primarii: INDOLENTA, NEPASARE, AROGANTA etc in Primaria Zalau vs. IMPLICARE , PROMPTITUDINE, SERVIABILITATE,etc. in Primaria Cluj.
    In numele intregii scari de bloc, asteptam cu interes articolele d-vs. despre DEZASTRUL STRAZILOR !!!!!

  2. Anonim

    Daca mai trebuia demonstrat cat suntem de inapoiati si ce minți obtuze ne conduc. Un proverb intelept spune ca „Suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine ( de proasta calitate)”. La noi e invers. Dam si putinii bani pe toate mizeriile si ieftiniturile iar rezultatul se vede la orice pas, nu doar in aceste panouri absolut HIDOASE, abandonate pana si de primarie. Cea mai proasta administratie din ultimii 30 de ani. Cel mai slab si incompetejt administrator public din toate timpurile. Asteptam alegerile…mai putem face altceva? 😔

Leave a Comment