Păcănelele, din nou pe mâna șmecherilor falsificatori

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a cinci inculpați (un cetățean ungar și patru cetățeni români) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, respectiv a complicității la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt: Inculpatul cetățean ungar, în calitate de asociat și administrator a trei societăți comerciale din Târgu Mureș și a uneia din județul Satu Mare, având ca obiect de activitate organizarea de jocuri de noroc,  a derulat operațiuni ce au dus la fraudarea obligațiilor fiscale prin modificarea mecanică sau electronică a indexului/contorului aparatelor electronice de jocuri de noroc.

Prin intermediul societăților respective erau exploatate la nivel național, în peste 200 de săli de jocuri situate în județele Bacău, Bihor, Brașov, Călărași, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Vâlcea, 283 de aparate electronice de jocuri de noroc. Societățile comerciale închiriau spații comerciale situate atât în mediul urban, cât și rural (de regulă în incinta unor localuri de alimentație publică), în care erau puse în exploatare aparate de joc, urmare a încheierii unor contracte cu proprietarii localurilor respective (chiria lunară fiind de aproximativ 1.200 lei/ aparat). Pe lângă contract, între cele două părți se încheia și o înțelegere neoficială prin care se stabileau cotele părți din încasările rezultate pe parcursul unei luni, de regulă 60 la sută din câștiguri pentru societățile controlate și 40 la sută pentru proprietarul firmei care a pus la dispoziție spațiul necesar. În operaționalizarea activităților ilicite erau implicate mai multe persoane angajate cu contract de muncă în cadrul societăților menţionate, respectiv persoana responsabilă cu întocmirea evidențelor contabile și responsabilii cu deconturile lunare.

Modul de operare pus în practică consta în efectuarea de intervenții directe neautorizate asupra mecanismelor/sistemelor de contorizare ale aparatelor de joc în scopul diminuării sumelor declarate, înregistrate și impozitate ca venituri și colectarea fondurilor nesupuse fiscalizării. În conformitate cu legislația din domeniul jocurilor de noroc, intervenția asupra componentelor funcționale, hardware sau software, a aparatelor de jocuri de noroc se poate realiza doar în prezența reprezentanților Biroului Român de Metrologie Legală, care ulterior au obligativitatea legală de a sigila aparatele.

Jucătorii își încercau degeaba șansa: cum se umbla la aparate

Principalele modalități concrete utilizate pentru falsificarea mecanismelor/ sistemelor de contorizare ale terminalelor de jocuri de noroc electronice utilizate de persoanele susmenționate constau în modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc, modificarea contorului mecanic de ieșire (metodă ce nu necesită intervenția fizică în aparat, precum și scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câștig prin instalarea unor dispozitive artizanale numite,, frâne”, care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câștiguri mari (jackpot mare). Modul de operare presupunea raportarea zilnică a datelor reale înregistrate de indexurile aparatelor, iar ulterior, în funcție de cuantum, stabilirea sumelor nesupuse fiscalizării (fiind întocmite documente justificative pe circa 30 la sută din sumele obținute în urma exploatării terminalelor de joc), concomitent cu întocmirea registrului de casă astfel încât soldul de casă să corespundă cu numerarul efectiv rămas în casierie.

În cazul efectuării unor verificări inopinate ale instituțiilor din domeniul fiscal, diferențele negative existente între sumele aflate în casieriile locațiilor și cele rezultate scriptic din consultarea indexului/contorului aparatelor de joc asupra cărora nu s-a intervenit în timp util erau justificate prin emiterea în fals de dispoziții de plată corespunzătoare unor sume acordate drept câștiguri clienților.  

De menţionat faptul că, pentru a justifica sumele de bani care sunt retrase din aparatele de jocuri, bani care erau însuşiţi fără să fie fiscalizaţi, la sfârşit de lună se întocmea câte o dispoziţie de plată către un jucător care ar fi câştigat respectiva sumă sau o dispoziție de plată globală. Menționăm că prejudiciul total adus bugetului de stat de către inculpați, urmare a activităţii lor, este în sumă totală de 390.836,00 lei  prin neînregistrarea, în evidenţa contabilă şi în declaraţiile fiscale depuse, în perioada 2015 – 2016, a unui profit în sumă de 1.574.869,00 lei. Pe parcursul instrumentării prezentei cauze, s-a dipus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui număr de 283 de aparate de jocuri de noroc, identificate și indisponibilizate întrucât au fost folosite la săvârșirea faptelor reținute în sarcina inculpaților. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpaților, dintre care unele situate pe teritoriul Ungariei, instituirea măsurii realizându-se prin cooperare judiciară internațională. Prin rechizitoriu s-a propus menţinerea tuturor măsurilor asiguratorii dispuse în cauză, respectiv menținerea sechestrului asigurator instituit asupra unor bunuri mobile și imobile. Dosarul a ajuns, la sfârșitul lunii mai, la Tribunalul București. În aceeași cauză, la data de 23 mai 2019, s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, acord admis de Tribunalul Mureș. Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

 

12 Thoughts to “Păcănelele, din nou pe mâna șmecherilor falsificatori”

 1. Anonim

  De unde credeti ca din cersatori au ajuns mari patroni?

 2. Ioan

  NEMERNICI BLESTEMATI. ATI NENOROCI FAMILIi SI AU PIERDUT CASE OAMENIi, NU VAR RABDA PAMANTUl

  1. symy pescarul

   Ioane cine dracu te-a pus sa te joci la pacanele?????…locomia si prostia????…nu uita ca jocurile de noroc NU SUNT CINSTITE SI ”’CURATE”’!!!!…

 3. Anonim

  Păcănelele și pariurile, susținute de amanete, nu se pot răspîndi în asemenea măsură decît la un popor prost!

 4. Anonim

  Datu’ cu laba în butoane colorate dovedește că oamenii se trag din maimuțe!

 5. Anonim

  Nu sunt deacord cu ele…ca inteleg ca provoaca dependență…exact ca si alcoolul fumatul…,dar si cei dependenți poarta o mare vina….mai ales cei cu familii….
  De obligat nu te obliga nimeni….dar nu esti smecher daca nu ai tatuaje,freza,adidasi nike in picioare….unnlant de aur(fals si gros) daca esti angajat…,daca ai macar 8 clase….si asa spus cazinourile nu-s macar a 2 -a casa…

 6. Laszlo

  Eu as propune o lege ca : toate jocurile de noroc tip aparate, rulete si ate minuni, inclusiv si loto prono sa fie scoase inafara orasului sa fie mai greu accesibil oamenilor de rand! Sa mearga smecheri cu masinile si sa se joace aia.

  1. Anonim

   Ba, io propun să le urce-n copaci, că se urcă maimuțele la ele!

 7. Anonim

  Ma laszlo tu esti dintre aia „desteptii” orasului care si-ar dorii sa fie singur in oras….circul sa mutat in afara orasului,zilele orasului zalau sa se tina in aghires pe ceva deal….sau tot in afara orasului,amu ai muta pacanelele in afara orasului….pai sa mutam si bisericele sau moll-ul in afara orasului….pai deja daca iesi din gara aproape ca te lovesti de panic….intradevar panicul nu e in oras…sau hereclean sau aghires…..etc…..nu ar fii mai bine sa te muti tu singur in padure….iar in asa fel nu ai fii deranjat de sunete,chefuri, distractii…tiganii…smecheri….ai putea fii noul tarzan sau mougli….20220…

  1. Laszlo

   Te vezi ce scri nu?
   Esti un deraiat ca alti, mars in copac si butoneazati aparatele, esti o mizerie pentru societate daca susti ce a ce scrii!
   Pun pariu ca esti un patron de crajma deaia te oftici asa la ideeile noastre de cetateni care gandesc pro oras!
   Daca tie ti se pare ca ii ceva normal sa gasesti la tot pasu pacanele atunci esti stricat omule cu capu!

  2. Laszlo

   Apropo de chefuri
   Ce legatura are cu pacanelele?
   Ti am zis ca deraiezi prietene

   1. Anonim

    Tu esti un om foarte cretin…dar si D-zeu mai greșește iar tu esti dovada….nu sunt nici un patron ….mi-as dorii eu asta dar na ….eu am.35 de ani si sa spun asa am vreo 4-5 asa zis pacanele in jurul meu….dar nu am intrat niciodata sa ma joc si 10 ron am si eu sa dau de 2 ori pe butoane….dar nu am fost tentat pt ca nu ma cheama nici un patron cu forta in acele localuri….sa ne intelegem „pro oras”….

Leave a Comment